Spontini, Gaspare

Spontini, Gaspare

İtalyan bestecisi (Maiolati, Ancona 1774-ay.y. 1851). Ailesi rahip olmasını istediği için, evden kaçarak bir ak­rabasının yanına sığınan ve ondan ilk müzik derslerini alan Gaspare Spontini, birkaç yıl Napoli Konservatuva- rı’nda okuduktan sonra, Roma’ya giderek ilk operasını sahneye koydurmayı başardı. Palermo, Roma, Vene­dik ve Marsilya’da birçok fars besteledikten sonra, Pa­ris’e yerleşip, ilk yapıtları ilgi görmeyince, imparatoriçe Josephine’in müzik yönetmenliğini yaptı. 1807’de, Vesfa Rahibesi adlı operasıyla, Napolyon’un her on yıl­da bir verdiği büyük beste ödülünü alıp, sonra, Ferdi- nand Cortez( 1809) adlı operasını sahneletti ve Paris’te İtalyan Operası’nın yöneticiliğini yaptı (1810-1812). Louis XVIII’in saray besteciliğinde, Berlin’de Friedrich- VVilhelm lli’ün besteciliğinde bulunup, ömrünün son yıllarını doğduğu yere çekilerek geçirdi. PrusyalIlarla anlaşamadığı için Paris’e döndü. Sonra İtalya’ya çekil­di.

Öbür operaları: Pelagius ya da Barış Kralı, Rakip Tan­rılar, Alcidor( 1825), Agnes von Hohenstaufen (1829), vb.

spor______________________________________

Bedenin dayanıklılığını, güçlülüğünü artırmayı amaç alan ve genellikle oyun, yarışma anlayışıyla yapılan be­densel etkinlik. Daha Mısırlılar döneminde başlayan (İ.Ö. 2500), çeşitli yüzyıllarda farklı biçimlere bürünen spor, çağdaş biçimiyle XIX.Wda doğmuş, XX. yy’da gün geçtikçe, yalnızca yarışma^indirgenme eğilimi ta­şıyan bir uygarlık olgusuna dönüşerek, başlangıçta içer­diği amatörlük anlayışını büyük ölçüde yitirmiştir. Uzak kentler arasında ilişkiyi kolaylaştıran ulaşım araçlarının ve kitle iletişim araçlarının (özellikle de televizyon) ge­lişmesi, sporun uluslararası bir nitelik kazanmasına kat­kıda bulunmuş, çeşitli dallarda olimpiyat oyunları ve dünya şampiyonaları gibi büyük yarışmalara ilgiyi artı­rırken, bu uluslararası olma niteliği bir yandan da dün­yanın her yerinde ve her dalda, açık ya da gizli bir pro­fesyonelleşmeye yol açmıştır. (Ayrıca Bk. Çeşitli spor dallarının maddeleri;CİMNASTİK;OLİMPİYATOYUN­LARI.)

sporlar

Çiçeksiz bitkilerdeki ve bazı mikroskopik organizma­lardaki, yeni bitkiler üretebilen çok küçük üreme or­ganlarını topluca belirten bitkibilim terimi. Eğreltiler, ci- ğeryosunları, suyosunları, mantarlar, bakteriler, vb. or­ganizmalar tarafından üretilen sporlar, mikroskopsuz görülemeyecek ya da çıplak gözle güçlükle görülebile­cek kadar küçük, eşeysiz üreme araçlarıdırlar ve ço­ğunlukla küçük birer hücre halindedirler. Tohumlar gibi embriyo içermeyip, yalnızca az sayıda hücreden oluş­makla birlikte, her biri yeni bir bitki olarak büyüyebilir. Genellikle havada uçabilir ve hava akımlarıyla çok bü­yük uzaklıkları aşabilirler. Suyosunlarının çoğunun ve bazı mantarların sporlarıysa, kamçılarından yararlana­rak suda yüzebilirler. Ayrıca bazı sporlar, üretildikleri yerde kalıp “uykuya yatarlar”. Bakterilerin “uykudaki” sporları, bilinen en uzun yaşayan canlı maddelerdir ve aşırı sıcaklık değişikliklerine, kuraklığa dirençlidirler.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*