Genel

Suriye’deki savaş 6 milyon çocuğu etkiledi

UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Ayman Abulaban, yaptığı açıklamada, savaşların her zaman başta çocuklar ile kadınları etkilediğini, yaşanan travmaların etkisinin ise ömür boyunca devam ettiğini söyledi.

Savaşa tanık olan çocukların, savaşın izlerini hayatları boyunca taşıdığını, bunun bazen bedenlerinde herkesin görebileceği şekilde olabildiğine dikkati çeken Abulaban, “En önemlisi ise hepsinin ruh sağlığının olumsuz etkilenmesi sonucu gelecekte sorunlu yetişkinler olma ihtimallerinin bulunmasıdır” dedi.

Abulaban, Suriye krizinin yaşanmaya başladığı 3 yıl içinde bugüne kadar yaklaşık “6 milyon çocuğun etkilendiğini” vurgulayarak, “Şu anda toplam 12 milyon Suriyeli bu savaştan doğrudan etkilendi. Bu tür krizlerde rakamın yarısını çocuk olarak kabul ediyoruz. Şu an Türkiye’de de resmi olmayan rakamlara göre 1 milyon Suriyeli olduğu öngörülüyor. Bunun yaklaşık 400-500 bin kadarını da 0-18 yaş grubu alıyor” dedi.

“Bugüne kadar Suriye savaşında 10 bin çocuk yaşamını yitirdi” diyen Abulaban, savaşla birlikte insanların en temel hakkı olan “yaşam hakkı”nın ellerinden alındığını kaydetti. Savaşlarda en büyük sorunlardan birinin ailelerini kaybeden çocuklar olduğuna işaret eden Abulaban, ” Bu süre içinde yaklaşık 8 bin çocuğun Suriye sınırları dışına ailesi olmadan çıktığı ve komşu ülkelere geçtiği öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

Savaşın tanığı olan çocukların, sağlıklı bir çocukluk geçiremedikleri için bunun izlerinin tüm hayatlarını etkileyeceğini ifade eden Abulaban, “Çocuklar, çok çok büyük bir travma yaşıyor. Çocukların birçoğu işkenceye maruz kaldı, suistimal edildi, çocuk askerliğe zorlandılar, çetelere dahil edildiler. Bu nedenle, oyun oynamak, okula gitmek yerine çok erken büyümek zorunda kaldılar. Milyonlarca çocuk ruhen yaralandığı için gelecekte, sağlıklı birer birey olma ihtimalleri bile kalmadı” değerlendirmesinde bulundu.

“Bir kuşak kaybolacak”

Suriye’deki sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü, ilaca erişimin olmadığını, sağlık hizmetlerinin sunulamadığını dile getiren Abulaban, çocukların savunma sistemlerini güçlendirmeye yönelik aşılama faaliyetlerinin yapılmamasından kaynaklı olarak ülkede yıllar sonra çocuk felci vakalarının görülmeye başlandığını, aşı gibi çok temel bir uygulamanın bile yapılamadığı bir ortamda kanser gibi hastalıkların tedavisinde durumun çok daha vahim olduğunu, kötü ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak da çocuklarda çeşitli hastalıkların görüldüğünü bildirdi.

Abulaban, ülkedeki eğitim sisteminin de çöktüğünü belirterek, okulların birçoğunun bombalandığı için kullanılamaz durumda olduğunu, bu nedenle çocukların eğitim alamadığını, çocukların uzun bir süre daha eğitimden yoksun kalabileceğine işaret ederek, “Tüm bunlar kayıp bir kuşağın ortaya çıkmasına neden olacak” dedi.

“Türkiye, Kamp dışındakiler önlem almaya başladı”

Abulaban, savaş nedeniyle 7 milyondan fazla Suriye vatandaşının, ülke içinde evlerini terk ederek yer değiştirmek zorunda kaldığını, yaklaşık 4 milyon kişinin de bölgedeki ülkelere sığındığını bildirdi.

Ülkelerini terk eden Suriyelilerin 1 milyonunun Türkiye’ye geldiğini anımsatan Abulaban, şunları kaydetti:

“Bu kriz, çok kısa bir süre içinde bölgedeki ülkelere çok ciddi olarak yansıdı, ülkeleri ciddi bir yük altına soktu. Her ülkenin kaynağı aynı değil, özellikle Lübnan, Türkiye, Ürdün gibi ülkelere yük çok fazla.

Türkiye, başından beri krize muazzam bir şekilde müdahale ediyor. Tabii ki zaman zaman aksaklıklar veya sorunlar olabilir, böylesi büyük bir operasyonda bunlar çok doğal. Türkiye devleti tarafından gösterilen bu kötü gün dostluğu Suriyeliler adına çok büyük önem taşıyor. Türkiye’de kamplarda kalan 200 bin kişi, oldukça iyi koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor. Güvenlikleri, sağlık hizmetleri, eğitim olanakları çok iyi. Kamp dışında ise durum daha komplike. Kendi paraları ile gelip, maddi kaynakları bittiği için zor durumda olan Suriyeliler de mevcut. Şimdi, kamp dışındakiler için de Türkiye, önlemler almaya başladı, bu çocuklar için de okullar inşa ediliyor. Bu noktada diğer ülkelerin ve uluslararası kamuoyunun Türkiye’ye ve bölgedeki diğer ülkelere daha çok destek olması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir