Genel

TAC’ÜT-TEVARIH

TAC’ÜT-TEVARIH, Hoca Efendi’nin yapıtı (1863). T hi” adıyla da bilinir. Osma ti’nin kuruluşundan Yavı Selim’in ölümüne kadar nemi anlatan önemli bir | İki cilt halinde yayımla Üniversitesi Kütüphane Sarayı III. Ahmet Kütüpl ruosmaniye ve Ayaso: nelerinde yazma ve bası ri bulunmaktadır. Sadeli sımı 5 cilt olarak İsmeti zoğlu tarafından hazı landı.
TAFLAN, gülgillerden, yeşil kalan küçük bir rayemiş (Prunus la#
En fazla 5-6 m.ye ka Yaprakları uzun, şerit j deri gibi serttir. Beyaz ı ri 5-10 cm. boyunda I tururlar. Zeytin biçin renkli, çekirdekli sulul nir. Anayurdu Kuzey İd radeniz kıyıları ve Ballj lenk yapımında çok raklarından, aynı zan lukta kullanılan “Laurcj desi elde edilir.
TAGOR ya da TAG( nath (1861 Kalküta-tan/Bengal), Hint ve filozofu. Bengalli I ğudur. Aydın ve bilç sinde yetişti. 1877’c mi görmek üzere Burada daha çok di. Daha sonra ülk 1901’de Santiniket na bir okul kurdu, kul durumuna getin geleneksel Hint çağdaş insancılık arada öğretilmesir amaçla çeşitli dünı( ve bu gezilerde incjilizler tarafından v,mini, 1919’da Ar \- itliamı protesto ı 1913’teNobel ,ı iı Tagor’un enj cıit tutan şiirleridi münde Brahman« insan sevgisi eç
2024
TAHı
ve müzikçi olarak da tanınan Ta-gor’a, Bengal dilini ve edebiyatını yeniden kuran adam olarak bakılmaktadır. Bazı yapıtlarını İngilizce olarak yazmıştır. En ünlü şiir kitapları: “Sandhaya Sangit” (1881), “Gitan-cali” (1910), ‘The Croscent Moon” (Büyüyen Ay, 1913), ‘The Garde-ner” (Bahçıvan, 1913), “Fruit-Gathe-ring” (Meyve Zamanı, 1916). Oyunları arasında en ünlüleri: “Çitra” (1896), “Raca” (1910), “Dakghar” (Postane, 1912).-Bunların dışında “Gora” (1910), “Ghare Bhaire” (Yurt ve Dünya, 1919) adlı romanları ve Hindistan’ın bağımsızlığını savunduğu “Svadeşi Samaj” (Ulusal Hareket, 1904) adlı siyasal içerikli kitabı en önemli yapıtlarındandır.
TAHIL, birçeneklilerin buğdaygiller familyasından, çeşitli büyüklük ve cinsten bir dizi bitkinin ortak adı; hububat. İnsan ve hayvan beslenmesinde büyük önemi olan tahıllar dünyanın hemen her ülkesinde tarım bitkilerinin başta gelen bölümünü oluştururlar. Besin olarak kullanılan taneleri ya doğrudan doğruya ya da öğütülüp un haline getirilerek tüketilir. Çok eskiden beri ekimi yapılan tahıl bitkileri aynı zamanda insanlığın neolitik devrinin esas unsurunu oluşturur. Başlıcaları buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, pirinç, darı vb.’dir. Bunlardan mısır ve pirinç genellikle oldukça sıcak bölgelerde yetiştiği halde, öbürleri daha serin iklimli yerlerde yetişir. Besin olarak kullanılmaları dışında kimi türlerinden (örneğin bira yapımında kullanılan arpa) sanayide de yararlanılır. Tahıllar Türkiye tarımında önemli yer tutarlar. 1980’de tahıl ekimine ayrılan toplam alan 13.292.000 hektardır. Bu miktar toplam tarım alanının yaklaşık %47‘sini oluşturur. 1980 yılındaki toplam tahıl üretimiyse 24.322.000 tondur. Bunun 16.500.000 tonunu buğday oluşturur. Buğdaydan sonra en çok üretilen arpa (5.300.000 ton) ve mısırdır (1.240.000 ton). Dünyanın başlıca tahıl bölgeleriyse ABD, Ukrayna, Çiıi, Romanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Kuzey Afrika ovalarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir