Tarihteki gizemli uçak kazaları

Tarihteki gizemli uçak kazaları1

Aylardır kayıp olan Malezya uçağından sonunda haber geldi.

Malezya’dan yapılan açıklamaya göre, Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 8 Mart 2014’te 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile kaybolan MH370 sefer sayılı uçağın sırrı çözüldü.

Malezya Başbakanı Razak, “Artık MH370’in yolculuğunun Hint Okyanusu’nun güneyinde son bulduğuna dair somut kanıtımız var” dedi.

Malezya Havayolları da yaptığı açıklamada gelişmeyi, “çok büyük bir ilerleme” olarak niteledi. Havayolları şirketi ‘ilerleyen günlerde daha çok kanıtın bulunmasıyla uçağın kayboluşunun gizemini çözmeyi umut ettiklerini’ belirtti.

NEDEN DÜŞTÜĞÜ BELLİ DEĞİL

Boeing 777 tipi uçağın neden düştüğüne ilişkin sır perdesi, karakutunun bulunmasının ardından aralanacak.

KAYIP UÇAKLAR KERVANINDA ÖRNEK ÇOK
Malezya uçağına ait parçanın bulunması ile olay ‘kayıp uçaklar’ listesinden çıksa da tarihte bu listeye dahil pek çok örnek var.

Uçakların kazalar sonucu kaybolması, sadece sivil havacılık alanında değil, askeri alanda da tarihte de birçok örneğe sahip. Kaybolan uçaklar hakkında ortaya atılan söylentiler, havacılık alanında birçok örnekle sabit.

İşte havacılık tarihinde yer eden ve gizemini koruyan uçak kazaları…

FLIGHT 19 OLAYI

5 Aralık 1945 tarihinde gerçekleşen olayda, Amerikan donanmasına ait altı uçak, rutin olarak başlayan askeri bir eğitim sırasında kayboldu. ABD’nin Florida eyaletinde bir üsden havalanan uçaklarda teknik ve deneyim açısından da uygun koşullara rağmen, söylenenlere göre pilotlar işaretleri algılayamaz ve dikkatleri dağılır. Kuleye yapılan çağrılarda uçuşu yöneten Charles Taylor pusulasının arızalandığını belirtir. Kulenin batı istikametine yönelmeleri direktifini de ekip yerine getiremez ve kule ile uçaklar arasındaki bağlantı kopar ve haber alınamaz. Olay sonrası arama çalışmalarına katılan bir kurtarma uçağı da ortadan kaybolur. Kaybolan arama uçağının havada patladığı görüşü dile getirilir. Olay ile ilgili olarak ortaya atılan diğer bir iddiada ise uçuşu yöneten Taylor’un eğitimi yapmama isteğine donanmanın olumsuz yanıtı.

Bu olayla birlikte ayrıca, uçakların Bermuda Şeytan Üçgeni olarak bilinen ve manyetik alan olarak tanınan, daha sonra akıntı alanı olarak doğalgaz barındıran bir bölge olduğu anlaşılan alanda kaybolması adının duyulmasında ilk örneklerdendir.

STENDEC / STAR DUST OLAYI

Bir gizemli kayıp olayı da 1947 yılında Arjantin’in başkenti Buenos Aires şehrinden hareketle Santiago’ya giden uçağın And Dağları’nda kaybolması. Uçaktan geriye tek kalan 2 Ağustos 1947 tarihinde inişten dakikalar önce mors mesajı ile “STENDEC” iletisi. Bu mesaj, kayıbın havacılık tarihinde gizemli olarak yer bulan bir olay haline gelmesine neden oldu.

Uçağın enkazına dair çalışmalarda geniş aramalara rağmen hiçbir şey bulunamamış, yıllar sonra, 1998 yılında bir dağcı grubu uçağın motoruna ait parçalara ulaşmış ve 2000 yılında enkazın tamamı bulunmuş.

107 KİŞİLİK ABD UÇAĞI

1962 yılında 107 kişilik ABD uçağı California’dan Vietnam’a çeşitli malzemeler götürmek için yola çıktı. Guam’a yakıt temini için inen bu uçak Filipi denizi üzerinde kayboldu ve bir daha da haber alınamadı.

LÜKS UÇAK PASİFİK’E DÜŞTÜ

1957 yılının Kasım ayında dünya turu için yola çıkan Pan Am Flight 7 isimli uçak, Pasifik okyanusuna düşmüş ve olayda 44 kişi yaşamını yitirmiş. Uçağın enkazına olaydan 1 hafta sonra ABD donanması tarafından ulaşılmış. Kaza ile ilgili olarak cesetlerde bulunan yüksek oranda karbonmonoksit şüphe yaratmış ancak kesin bir kanıya varılamamış.

1999 ATLANTİK KAZASI

31 Ekim 1999 tarihinde Mısır Havayolları’na ait bir yolcu uçağı binlerce feet yükseklikte iken bir anda irtifa kaybederek Atlantik Okyanusu’na çakılmış. Uçakta bulunan 217 kişi kaza sonucu yaşamını yitirdi. Olayın aydınlatılmasında ABD yetkilileri ile Mısır yekililerinin farklı raporu kaza üzerinde bir gizem yaratmış ve havacılık tarihindeki önemli kazalardan biri olarak yer edinmesini sağlamıştır. ABD’li yetkililer raporda kazanın co-pilot’un intiharı sonucu olduğunu söylerken, Mısırlı yetkililer uçağın mekanik bir hata sonucu çakıldığını belirtmiş. Bu kaza gizemini hala korumakta.

USAIR FLIGHT 427 KAZASI

8 Eylül 1994 tarihinde meydana gelen kazada 132 kişi hayatını kaybetti. Chicago’dan Pittsburgh’a hareket eden uçak, kalkıştan 10 dakika sonra arızalanarak düşüşe geçmiş ve kuvvetli çakılmayla herkesin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu kazanın nedeni 4 yıldan uzun bir sürede anlaşılabilmiş. Uçağın dümenindeki hata nedeniyle meydana geldiği anlaşılan kaza sonrası firma ailelere 50 milyon dolara yakın para vererek davacılarla anlaşmış.

TWA FLIGHT 800 KAZASI

17 Temmuz 1996 yılında gerçekleşen TWA Flight 800 kazası, havacılık tarihinin en kötü kazalarından biri olarak yer aldı. New York’tan Paris’e yol alan uçak Büyük Okyanus’ta bilinmeyen bir neden ile patlayarak düştü ve içinde bulunan 270 kişiden kurtulan olmadı. Kaza yerine yakın bölgede ABD Deniz Kuvvetleri’nin tatbikat yapması olayla ilgili olarak şüpheyi artırmış.

İlerleyen zamanlardan uzmanların araştırmaları şüpheli teorileri ortadan kaldırmış ve uçağın yakıt deposunun patlaması nedeniyle infilak ettiği tespit edilmiştir. Uzmanların tespitleri sonucu felaket sonrası havacılık tarihine bir ders olmuş ve uçaklarda gerekli düzeltmeler yapılmasına öncü olmuştur.

AIR FRANCE 447 FACİASI

1 Haziran 2009 tarihinde Fransız havayolları şirketi Air France’ın Rio – Paris seferini gerçekleştiren uçağı, Atlas Okyanusu üzerinde 228 kişiyle birlikte kayboldu. Kaza ile ilgili olarak, pilotların yardım çağrısında bulunmaması kayıp sonrası arama çalışmalarını güçleştirdi. 2009 tarihinde, Brezilya Hava Kuvvetleri 41 cesede ulaşıldığını duyurdu.

27 Mayıs 2011 tarihinde uçağın kara kutularının çözümlenmesinden sonra yapılan açıklamada ise, baş pilotun uçağın düşüşü sırasında kokpitte olmadığı ve uçağın düşüşüne müdahale edemediği açıklandı. Kazayı soruşturan BAE; uçağın okyanusa çakılmasının 3 dakika 30 saniye sürdüğü, baş pilotun ise uçağın düşüşe başlamasından 1,5 dakika sonra kokpite girdiğini açıkladı. Ayrıca düşüş sırasında uçağı kumanda eden yardımcı pilotların, hız göstergelerinde arıza olduğu ve göstergelerin yanlış veri aktardığını tespit ettikleri belirtildi.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*