Teknoloji dünyasının diğer sevilen yüzü de hayatı kolaylaştıran yeni buluşlar. Yine bir Kickstarter projesi olarak hayata geçirilen ürün, en çok şikayet edilen ve okunması neredeyse imkansız olan doktorlar yazı sitilinin sonunu getirecek gibi görünüyor. Almanya’da ikamet eden iki girişimcinin Kickstarter üzerinden başlattığı çalışma, düzgün ve doğru yazı yazma konusunda sorun yaşayanlar için çare olacak.
Lernstift adını verdikleri akıllı kalem, özellikle yeni yazmayı öğrenen kişilerin bu zorlu öğrenme sürecini hem daha eğlenceli kılıyor hem de mümkün olduğunca mükemmele yakın bir yazı yazma alışkanlığı kazandırıyor. Lernstift adı verilen ürünün üzerinde bulundurduğu akıllı bir çip ve vibrasyon mekanizmasının yönetimini, bağlı olduğu Linux işletim sistemiyle sağlıyor. Bir kelimeyi anlamsız, anlaşılmaz veya okunaksız yazdığınızda hata veren Lernstift, herhangi dış bir donanıma ihtiyaç duymuyor.
İlerleyen zamanlarda seri üretime geçmesi planlanan ürünün, hedef kitlesi olarak doktorları belirlemiş olması projenin esprili bir video’ya dönüşmesine sebep olmuş. Öğrenciler ve eğitimciler tarafından da destek gören proje, çok yakında sipariş sepetlerindeki yerini alacak.
Günümüzde artık neredeyse teknolojiye bağımlı bir toplum oluştu. Gün geçtikçe ilerleyen ve bizleri daha çok avcunun içine alan teknolojinin bizlere kattıklarının yanında bizden götürdüğü de çok şey oldu. Bugün sizler için yakın geçmişten günümüze teknolojik gelişmeler ile gündelik kullandığımız bir cihazın ya da alışkanlıklarımızın nasıl unutulduğunu ve tarihin tozlu sayfalarına karıştığının bir listesini yaptık. Bakalım bunları hatırlayacak mısınız?
Kablolar
Kablolar, aslında olması gerekenden daha dayanıklı çıktılar. Ancak geçtiğimiz birkaç sene içerisinde üretilen ve kablosuz çalışan cihazlar sayesinde sonunda evin dört bir tarafını saran ve bir nevi evin içerisinde tuzak görevi gören kablolar tarihe karışıyor. Günümüzde birçok cihaz kablosuz bir şekilde iletişim, veri transferi ve bağlantı kurabilirken bazı telefonlar ise tümüyle kabloya ihtiyaç duymaksızın (Lumia 920 gibi) şarj olabiliyor. Henüz kablolar ayağımızın altından tamamen çekilmemiş olsa da, çok değil birkaç sene içerisinde evlerimizden tümüyle yok olacaklar.
Masaüstü PC’ler
Laptop satışlarının 2008’de patlaması üzerine masaüstü PC’lere büyük bir darbe vurulmuştu ve gün geçtikçe sayısı azalarak nesli tükenenler listemizde ikinci sırayı alıyor. Laptop’ların masaüstü PC’lere yaptığını şimdi de tabletler, tüm PC’lere yapıyorlar. Yani birkaç sene sonra yine böyle bir haberi “Tabletlerin sonu geldi!” Başlığı altında okumanız kuvvetle muhtemel.
Tabii ki masaüstü PC’lerin tamamen yok olacağını iddia etmiyoruz. Kayıt stüdyoları, Mac Pro’lar, oyuncular ise güçlü grafik kartlarıyla donattıkları kasalarını bir kenara bırakmayacaklar. Ancak günlük kullanıcılar adına artık bu makineler tarih olmuş olacak ve onlar için her şey mobil olacak.
Gizlilik
Bu konu tartışılmaya çok açık olmakla birlikte gerçekten korkutucu boyutlarda. Bizler her ne kadar hemen hemen her bilgiye ulaşmak için can atıyor olsak da unutulan bir şey var ki başkalarının da sizi takip etmek istemesi. Takip etmek derken fiziksel anlamda değil. Örneğin kameralar tarafından kaydedilmeniz, cep telefonunuz ve internet tarayıcınız tarafından takip edilmeniz. Hiç beklemediğiniz yerde hiç beklemediğiniz bir zamanda o an hoşunuza gidebilecek en güzel şeyi sizlere tavsiye olarak sunan bu teknolojiler her ne kadar hoşumuza gitse de bir yandan da özel hayatımıza yaptığı müdahalelerle bizleri korkutuyor.