Genel

Teröre inat teşvike TAM DESTEK

Teröre inat teşvike TAM DESTEK 1

Hükümet, ülkeyi kaosa sokmaya çalışan teröre inat ekonomik istikrarı korumak için teşvikleri genişletti. Programın ana hedefi genç ve kadın istihdamını artırarak, işverene rahat nefes aldırmak

Ankara’daki bombalı saldırının yankıları sürerken, hükümet ekonomide istikrarı korumak için dört koldan harekete geçti. İç piyasa, üretim, yatırım ve istihdamı canlandırmak için bütün teşvik olanakları seferber ediliyor. İstihdamı teşvik için işveren priminde indirim uygulaması için 9.4 milyar liralık ödenek aktarılırken, kadın çalıştıran patrona 14 bin liralık teşvik kapısı açıldı. Yaklaşık 250 bin işletmeye yüzde 6 prim indirimi sağlanırken, kamu bankaları başta olmak üzere yeni yılda esnaf, reel sektöre nefes aldıracak düşük faizli krediler için hazırlıklar başladı.

GÜÇLÜ BİR YAPI
Son 12 yılda ilave 4.6 milyon kişiye iş kapısı açılırken, iç piyasayı, üretimi canlandıracak yeni enstrümanlar için düğmeye basıldı. Hükümet, istihdam başta olmak üzere seçim beyannamesinde verdiği sözleri yaşama geçirmeye devam ediyor. Reformların en önemli ayaklarından birini istihdam oluşturuyor. Girişimcilerin iş kurma, güçlendirme, işin sürdürülebilirliğini sağlama, izleme ve takip süreçlerini içeren bir program hazırlanacak. Eğitim, finansman, mentorluk desteği verilecek. İşverenin kursiyer harcamaları vergi matrahından düşülecek.

31 ARALIK’TA BİTECEK
Hükümetin dört yıl önce getirdiği işsiz kadınlar için sağlanan istihdam teşviki Aralık 2015’te sona eriyor. Bu tarihe kadar kadınları işe alanlar, 54 aylık sürede aylık daha az prim ödeyerek yaklaşık 14 bin liralık avantaj elde etmiş olacak. Bakanlar Kurulu’nun 29 yaşından büyük kadınlar için sağlanan bu uygulamayı uzatma yetkisi bulunuyor. Türkiye İş Kurumu’nun düzenlediği işgücü yerleştirme kurslarını bitirenleri istihdam edenlere 36 ay, mesleki yeterlilik belgesi de alırlarsa 24 ay daha teşvik sağlanıyor. Bu yıl için 3 milyar liralık bir maliyet öngörülen paketle yeni işçi alan işyerlerine bir yıllık destek verilecek. İşverenin mesleki eğitim masrafları devlet tarafından karşılanırken, ihtiyaç duyulan personel ihtiyacı da hızlı bir şekilde sağlanacak. Gelecek yıl da 400 bin işsize yönelik aktif işgücü programı ile iş fırsatı yaratılacak. Türkiye İş Kurumu finans sektöründe de nitelikli işgücü talebini karşılamak için aracılık edecek.

GENÇLERE YENİ FIRSATLAR
İş arayan, üniversiteyi bitiren gençler için farklı projeler sunulacak. Tarım sektöründeki gençlere de yeni girişimci destekleri sunulacak. Köyünde işletme kuracak gençlere hem kredi desteği hem de yatırımlarını yönlendirecek uzman desteği sağlanacak. Türkiye İş Kurumu, eğitim programlarını, meslek kurslarını gençler ve kadınlara daha fazla fırsat yaratacak şekilde güncelleyecek. Her iki grupta yer alanlara iş kapısı açan işletmelere de finans desteği verilecek.

YATIRIMA DESTEK SÜRECEK
Ticari kredilerde faiz sübvansiyonu, yatırım teşvik sisteminde iyileştirici düzenlemeler, iç piyasaları güçlendirmeye yönelik adımlar devam edecek. Reformlar sürecek. Dört yılda 350 milyar dolarlık yatırım hedefi korunacak. İstikrarlı büyümeden geri adım atılmayacak, büyüme desteklenecek ve maliyetler aşağı çekilecek.

YÜZDE 10 ZORUNLULUĞU BİTİYOR
Mevcut uygulamada yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu da bitiyor. Yapılacak düzenlemenin ardından 250 bini aşkın işletme de prim indiriminden yararlanmaya başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir