TİKA Projeleri (2016) -Tika nedir, Görevleri, amacı neyi hedefliyor?

TİKA Projeleri (2016) -Tika nedir, Görevleri, amacı neyi hedefliyor?

TİKA nedir, projeleri neler, Tika’nın açılımı, görevleri, amaçları ve faaliyet gösterdiği alanlar neler?

Tika açılımı ve görevleri nedir sorusu son dönemlerde en fazla merak edilenler arasında yer alıyor. Tika, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı anlamına gelen ve kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Tika; Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetleri’nin yeniden yapılanma, uyum ve kalkınma ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulmuştur. Tika görevleri nelerdir? diye çok merak ediliyor.Kalkınma ihtiyaç ve hedeflerini, ülkemizin önceliklerini göz önüne alarak, yapılabilecek işbirliği ve yardım konularını belirlemek ve bu araştırma ışığında gerekli olan program ve projeleri hazırlamak veya özel kuruluşlara hazırlatmak Tika görevleri arasındadır. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere projeler üreten ve birçok alanda destek olmakla yükümlü olan Tika’nın açılımı Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı şeklindedir. Faaliyetleri ve görevleri arasında oldukça çarpıcı projeler de yer alıyor. Tika amaçları nelerdir? merak edenler için, TİKA projeleri hakkında merak edilenlerin cevapları Ajanshaber.com’da.

TİKA AÇILIMI NEDİR – PROJLERİ VE AMACI NE?

Tika, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı anlamına gelen ve kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Tika; Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetleri’nin yeniden yapılanma, uyum ve kalkınma ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulmuştur. Bakanlar Kurulu’nun 24 Ocak 1992 tarihli Kararıyla, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir uluslararası teknik yardım teşkilatı olarak görev yapmaktadır. 1999 yılında Başbakanlık’a bağlanmış olan Tika, ilgili Başbakan Yardımcılığı’na karşı sorumlu bir kurumdur. Tika kurumunun projeleri ve amaçları arasında başta Türk dilinin konuşulduğu ülkeler ve Türkiye’ye komşu ülkeler olmak üzere, gelişme yolundaki ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak ve bu ülkelerle ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel, eğitim alanlarında işbirliğini projeler ve programlar aracılığı ile geliştirmek gelir. Kalkınma ihtiyaç ve hedeflerini, ülkemizin önceliklerini göz önüne alarak, yapılabilecek işbirliği ve yardım konularını belirlemek ve bu araştırma ışığında gerekli olan program ve projeleri hazırlamak veya özel kuruluşlara hazırlatmak Tika görevleri arasındadır. Bağımsız devlet yapılarını güçlendirmek, pazar ekonomisine geçiş çabalarını desteklemek de Tika çalışma alanları arasında yer alır. Tika, Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere, 37 ülkede görev yapan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek teknik yardım kuruluşudur. Tika Merkez Teşkilatına ilave olarak, 20 ülkede bulunan 22 Program Koordinasyon Ofisi ile çok geniş coğrafyada ve bütün sektörlerde çalışmalarını devam ettirmektedir.

TiKA NEDİR?

Tika, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı anlamına gelen ve kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Tika; Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetleri’nin yeniden yapılanma, uyum ve kalkınma ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulmuştur. Bakanlar Kurulu’nun 24 Ocak 1992 tarihli Kararıyla, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir uluslararası teknik yardım teşkilatı olarak görev yapmaktadır. 1999 yılında Başbakanlık’a bağlanmış olan Tika, ilgili Başbakan Yardımcılığı’na karşı sorumlu bir kurumdur.

 

TİKA’NIN GÖREVLERİ

Gelişmekte olan ülkelerle ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim işbirliğini, bu ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunacak projelerle geliştirmek, TİKA kurumunun başlıca görevidir. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma hedefleri ve ihtiyaçlarını da göz önüne alarak, ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarında işbirliği ile yardım konularını belirleyip gerekli proje ve programları hazırlamak veya özel kuruluşlara hazırlatmak da bu görevin getirdiği bir sorumluluktur. Ayrıca TİKA görevleri arasında eğitim ve kültür alanlarındaki işbirliği programlarının, yurtdışında, Türk Kültür Merkezleri aracılığıyla yürütülmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak ve ana hizmet ve görevleriyle ilgili konularda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak da yer alır.

TİKA kurumunun faaliyet gösterdiği alanlar

TİKA kurumu, sosyal altyapılar ve hizmetler, eğitim, sağlık, nüfus politika ve programları, su ve temizliği, idari ve sivil altyapılar, ekonomik altyapılar ve hizmetler, ulaştırma ve depolama, iletişim gibi alanlarda faaliyet gösterir. TİKA ayrıca gelişmekte olan ülkelere enerji, bankacılık ve finans, iş, üretim sektörleri, tarım ormancılık ve balıkçılık, sanayi madencilik ve inşaat, ticaret ve turizm gibi alanlarda da yardımcı olur.

TİKA’nın faaliyet gösterdiği 37 ülke vardır. Bu ülkeler arasında Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Filistin, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Mısır, Moldova, Pakistan, Senegal, Sırbistan, Somali, Suriye, Türkmenistan ve Ukrayna gibi ülkeler yer alır.

 

Kaynak: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*