TİMSAH BÖCEĞİ
Takma adı, timsali böceği olan. Laternana cinsi bu ağaç böceği. Güney Amerika’nın tropik ormanlarında yaşar.
Pennsylvania Üniversitesinden tropikal biyolog Daniel Jaıızen. ilginç şekil ve renklerin kamuflaj gereksiniminden kaynaklandığını söylüyor. Burun kısmındaki yumrular, muhtemelen bir ağaç dalma benzemeye, göz görünümündeki karanlık noktalar ise bir yaprak üzerindeki küflü kısımları andırmaya yöneliktir.
Laterııaria’nın düşmanlarının O’mı bir timsaha benzetme olasılığ’ var mıdır? Jaıı-
zeıı’e göre. kesinlikle hayır.
Böcek, timsahların olmadığı. ağaç tepelerinde yaşar. Düşmanları ise, kertenkele ve yılanların avları olan, maymun, sincap ve kuşlardır Bir maymun ya da kuş için timsah böceği, genel bir korku etkisini uyandıracak kadar kertenkeleye benzemektedir. Bunun için diyor J a n/e ıı, böceğin düşmanları. O’nun gerçekten bir kertenkele olup olmadığını araştırmadan uzaklaşacaklardır.
Eğer bu kamuflaj, bir maymun.sincap ya da kuşu aldatmaya yetmezse, timsah böceği (ince, kanatlarını çırparak kocaman göz çukurlarını sergiler. Saldırganı korkutup kaçıramazsa böcek bu kez, şiddetli sanınsak kokulu. etkili bir kimyasal madde salgılar. Bu yöntem de iş görmezse, geniş kafasını ağaca vurarak sersemleti- ci bir ses çıkarmakla düşmanını korkutmaya çalışır. Fakat bütün bu pasif savunma sistemleri başarısız kalırsa. Timsah böceği en etkili silâhını kullanır, uçarak uzak- laşır. (gcjence Digest’terı)
Bu konuya yaklaşım, yelkenli-gemi- çalışmalarını çeşitli gruplara ayırsa bile- geleneksel olarak denizciler hiçbir zaman gemi modelinde anlaşamazlar- birleştikleri tek ortak nokta, hükümetin parasal desteğini sağlıya- bilmektir. Denizcilik uzmanlarının hesaplarına göre çağdaş normal ölçülerde bir geminin yapımı için, en az 50 milyon Dolar gerekmektedir. Elde bulunan bir gemiye yelken eklenmesi ise bir milyon doların dörtte üçü kadar olacağı tahmin edilmektedir. Federal ipoteklemeye girilmeden, yapımcı ve çalıştırıcılara, günümüzdeki gemilerin yapımı garanti edilmektedir. Durum böyle iken, yelkene dönüşüm, en azından Amerika’da, pek kesin görünmemektedir; daha doğrusu destekleyicilerinin daha güçlü savunmaları gerekecektir.
Okyanus Taşımacılık Şirketi’nden Ilugh
Lawrence’in, geçenlerde yazdığına göre, “yelkenli yük gemileri üzerinde atılan en son değerli adım 1900’lerde oldu.O sıralarda henüz uçaklar uçmamıştı, arabaların da atsız faytonlardan pek farkları yoktu. Elektrik ışığına çok ender rastlanıyordu ve daha radyodan da bir ses duyulmamıştı. Geçen bu yıllarda çok şeyler değişti, geliştirildi ve bulundu… teknolojideki ilerlemeleri ve yeni malzemeleri kullanarak eskilere daha yeni bir biçim vermek ya da daha yeni nesneler meydana çıkartmak evvelden olanaksızdı.”
En yakın gelecekte, bugünün yelkenli ge- miler’e oluşan romantik görüntüsüne, yarının daha yüksek teknolojisinin sağladığı verimlilik ve görkem de eklenecektir.
SCIENCE 81’den Çeviren: Kumru S ARIM AN OĞLU