TOPLUM YAPISI VE EKONOMİ
Somalililerin yaklaşık %70’i göçebedir ve sürüleriyle Somali, Kenya ve Etyopya’da dolaşırlar. Halkın aşağı
yukarı tümü Somali dili (1972’de yazıya uygulanmıştır) konuşur; Arapça da yaygın biçimde kullanılır. Halkın aşağı yukarı tümü sünni müslümandır. Eğitimin ücretsiz ve zorunlu olmasına karşın, okuma yazma oranı düşüktür. Sağlık hizmetleri de gelişmemiştir.
Başlıca dışsatım maddesi, göçebelerin yetiştirdiği hayvanlar ve hayvancılık ürünleridir; tarım ürünleri arasında başlıca dışsatım ürünü de muzdur. Temel besin maddeleri mısır ve sorgumdur. Sanayi yalnızca, deri sepileme yerleriyle, ayakkabı atölyeleriyle ve dokuma yapımevleriyle temsil edilir. 1978-81 arasındaki kuraklık, 1980 yılların ortasındaki ikinci bir kuraklık ve bunlara eklenen Somali ve Etyopya’daki iç savaşların yol açtığı çok büyük sığınmacılar topluluğu, ekonomiye büyük zararlar vermiş, 1991 ‘de, Somali nüfusunun yarısından çoğu, dış yardımlar olmasa yaşayamayacak duruma gelmiştir.
TARİH
- yy’da Aden körfezi ve Hint okyanusu kıyılarında Arapların ve İranlıların küçük ticaret merkezleri kurdukları ülkeye, X. yy’da Somalili göçebeler ve Etyop- ya’nın güneybatı kesiminden gelen Gallalar yerleştiler. Sonraki 900 yıl boyunca, Somalililerin her yanına yayıldıkları ülke, 1880 yıllarında İngilizler ve İtalyanlar tarafından işgal edilerek, İkinci Dünya Savaşı’na kadar, İngiliz Somalisi ve İtalyan Somalisi sömürgelerini oluşturdu. 1941’de İngiltere’nin İtalyan Somalisi’ni de işgal etmesinin, 1948’de de Ogaden bölgesini, nüfusunun çoğunluğunun Somalili olmasına karşın Etyopya’ya vermesinin ardından, 1950’de Birleşmiş Milletler kararıyla Somali’ye bağımsızlık hakkı tanındı ve 1960’ta iki eski sömürge, Somali Cumhuriyeti adıyla bağımsız bir devlet oldu.
1969’a kadar siviller tarafından yönetilen Somali’de, o tarihte askerî bir darbeyle iktidarı ele geçiren Ziyat Barre, kendini cumhurbaşkanı seçtirerek, sosyalist bir rejim kurdu. Cibuti, Ogaden ve Kenya’nın kuzeydoğusu gibi öncelikle Somalililerin yaşadıkları bölgelerin, “yitirilmiş Somali toprakları” olduğunu açıkladı.
1977’de Somali birlikleri Ogaden’i işgal ettilerse de, Et- yopya, bölgede denetimi yeniden sağladı; ardından Somali’deki Sovyet birlikleri, Etyopya’yı destekledikleri için ülkeden çıkarıldı. O tarihten sonra ABD ve öbür Batı ülkelerinden yardım (büyükölçüde sığınmacılar için besin yardımı biçiminde) alınmaya başlandı. Etyop- ya’yla çatışmaların 1988’e kadar dönem dönem alevlendiği ülkede, 1988’de kuzey kesimde, İsaaklara dayanan Somali Ulusal Hareketi (SNM), Ziyat Barre’ye karşı silahlı savaşımı başlattıysa da, ayaklanma kanlı biçimde bastırıldı. Ama hükümet karşıtı savaşıma klan temelinde örgütlenmiş başka gruplar, özellikle de Haviye Birleşik Somali Kongresi (USC) ile Ogaden-Somali Yurtsever Hareketi’nin (SPM) de katılması üstüne, Ziyat Barre 27 Ocak 1991’de yurt dışına kaçtı. Çok geçmeden çeşitli ayaklanmacı topluluklar arasında, özellikle de geçici cumhurbaşkanlığına seçilmiş olan Ali Mehdi Muhammet’in USC’si ile rakibi Muhammet Farah Aidit’in topluluğu arasında çatışmaların patlak verdiği ülkede, SNM mayısta Somaliland Cumhuriyeti adıyla Kuzey Somali’nin bağımsızlığını ilan etti. Kanlı çarpışmalar sonunda, Ağustos 1992’de Somalililerin üçte birinden çoğu açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya kalırken, yaklaşık 1 milyon kişi de Kenya, Etyopya, Cibuti ve Yemen’e sığındı. Birleşmiş Milletler’in bir barış anlaşması için görüşmeler yapılması ve gönderilen yardımların korunması çabalarına karşın şiddet olaylarının sürmesi üstüne, Aralık 1992’de besin yardımının sürmesini güvence altına almak için, BM’nin görevlendirdiği, büyük bölümü ABD askerlerinden oluşan 25 000 kişilik kadar bir kuvvet, Somali’ye gönderildi. Türkiye’nin de 300 kişilik bir birlik gönderdiği (9 Aralık 1992) bu BM kuvvetinin komutanlığına, daha sonra korgeneral Çevik Bir getirildi. 5 Haziran 1993’te BM kuvvetlerine M. Farah Aidit’e bağlı gerillaların saldırmaları ve izleyen aylarda BM kuvvetleri ile çeteciler arasında patlak veren silahlı çatışmaların ardından, bu kuvvet geri çekildi ve Türk birliği de Şubat 1994’te yurda döndü.