TÜBİTAK çocuklara matematiği sevdirecek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TÜBİTAK’ın çocuklara matematiği sevdirmek için güzel çalışmaları olduğunu belirterek, “Çocuklara matematiği sevdirmek için çalışmaları arttıracağız” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yeni yöntemlerle küçük yaşta çocuklarımıza ufak ufak matematik ve matematikle ilgili konuları sevdirmeyi başarabilirsek daha sonra bütün ömür boyu çocuklarımız matematikle dost olarak yaşarlar. Bunu başarmak durumundayız. Bu noktada TÜBİTAK’ın çok güzel çalışmaları var. Bu çalışmaları arttıracağız” dedi.
Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK’ın çocuklara yönelik eğlenerek öğrenme amaçlı hazırladığı pek çok materyal olduğunu, farklı bulmacaları çocuklara hediye ettiğini söyledi.
Eğitimi sıkıcı, insanların zorla uğraştığı bir alan değil de eğlenerek zaman geçirdikleri alan haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Işık, TÜBİTAK olarak bilime merakı arttırma yönünde gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Işık, daha önce “Meraklı Minik”, “Bilim Çocuk” ve “Bilim Teknik” dergilerini çıkardıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Bunlar şu anda da devam ediyor. Bir de elektronik ortamda Bilim Genç dergisini çıkarıyoruz. Amacımız, yavrularımızı genç yaşta bilimle tanıştırmak, yavrularımızda bilime yönelik bir sevgi ve merak uyandırmak, bunu yaparken de gençlerimizin çocuklarımızın eğlenerek öğrenmesini sağlamak. Bunun gibi materyalleri gençlerimize özellikle hediye etmek istedik. Çocuklar, bu bulmacaları çözdükçe hem matematiğe olan o sıkıcı gözüken ama zevkli olan bu alana giriş yapmış olacak. Matematiği sevdiği zaman bilimi sevecek. Bilimin temeli matematik, bilimi sevdikten sonra da inşallah ülkesine ve milletine çok daha faydalı konuma gelme imkanı olacak.”
Işık, 4 bin adet deney seti hazırladıklarını ve tüm illerdeki Bilim Sanat Merkezlerine gönderdiklerini kaydetti.
Deney setlerini yaygınlaştıracaklarını vurgulayan Işık, “Hedefimiz, bütün okulların Bilim Teknoloji Kulüplerine bu deney setlerini göndermek. Çocuklarımızın oynayarak, yaparak, yanılarak, yap boz şeklinde öğrenmelerini sağlamak. Bu bilime olan meraklarını ve sevgilerini arttırmak. Bunun üzerinde yoğunlukla duruyoruz. Artık çağımızın yöntemi bir sınıfa kapanıp öğretmenin anlatmasıyla öğrencinin dinlemesiyle öğrenmek değil, daha çok dokunarak, oynayarak, yaparak, bozarak kendi öğrencinin deneyimiyle öğrenmesini sağlamak. TÜBİTAK olarak da buna yönelik çalışmalarımızı çoğaltıyoruz” diye konuştu.
“Deney setlerinin yerli oyuncakçılarımız tarafından üretilmesini önemsiyoruz” diyen Işık, bu kabiliyetlerin sektörü geliştirmesini hedeflediklerini söyledi.
“TÜBİTAK’ın çok güzel çalışmaları var”
Bakan Işık, Konya’nın Akşehir ilçesinde su, balon ve mumla deney yaptığı sırada, anneannesinin müdahalesiyle girişimi yarım kalan küçük Bedirhan’a da deney seti gönderdiklerini ifade ederek, bunun deney seti üzerinde bir ilgi uyandırdığına işaret etti.
Bunun bilim sevgisine dönüşmesi için üzerilerine düşeni yaptıklarını dile getiren Işık, şunları kaydetti:
“Bizim matematik dersi pek çok yavrumuzun korktuğu bir ders. Ben matematikçiyim, matematiği de çok sevdim. Matematikten korkan bir toplumumuz var. Onun sebebi de bunu rutin öğretme tarzı. Hiçbir materyal olmadan sadece tahta da öğrencinin soyuttan somuta geçiş sürecini dikkate almayan yöntemle soyut şeyler öğrenciye kavratmaya çalışınca, öğrencilerin büyük kısmı matematikten korkar hale geldi. Yeni yöntemlerle küçük yaşta çocuklarımıza ufak ufak matematik ve matematikle ilgili konuları sevdirmeyi başarabilirsek daha sonra bütün ömür boyu çocuklarımız matematikle dost olarak yaşarlar. Bunu başarmak durumundayız. Bu noktada TÜBİTAK’ın çok güzel çalışmaları var. Bu çalışmaları arttıracağız.”