TÜMÖR NEDİR?

Sol üst: Normal epiderm hücreleri. Alt: Kanserleşmiş epiderm hücreleri. Orta: Mide kanseri. Adenokrısinom hücreleri (sağ üst ve alt).

Sol üst: Normal epiderm hücreleri. Alt: Kanserleşmiş epiderm hücreleri. Orta: Mide kanseri. Adenokrısinom hücreleri (sağ üst ve alt).

TÜMÖR: Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere gibi Batı ülkelerinde yaşamakta olan her üç kişiden biri kansere yakalanmaktadır. Bu gibi Batı ülkelerinde her altı kişiden biri ise kanser nedeniyle ölmektedir. Yukarıda belirttiğimiz bu korkunç denebilecek oranlar, yalnız Amerika Birleşik Devletlerinde kanser araştırmaları için niçin bir milyar dolardan fazla para harcanmasının haklı nedenini ortaya koymaktadır. Ansiklopedinin bu bölümünde tümörler ve bunların bir bölümünü oluşturan kanserler konusunu ayrıntılı bir biçimde inceleyip tanıyacağız. Buradaki en önemli amacımız, bilinmezliğin yarattığı korku ve kuşkuyu yenmeye çalışmaktır. Tümör konusu henüz tüm yönleriyle bilinmemekle birlikte, bugünkü bilgilerimiz ışığında bile birçok tümörü etkili bir biçimde tedavi edebilmekteyiz. Çoğu yerde belirttiğimiz gibi tümörlerin tedavisinde en önemli öğe, erken teşhis ve tedavidir. Bilindiği gibi doku ve organları oluşturan hücreler, çeşitli nedenlerle haraplandıklarmda ya da öldüklerinde organizma bunların yerine yeni hücreler koyar. Bunun için o bölgede gerekli hücreler fazladan bölünerek, eskilerinin aynısı yeniden yerine konmuş olur. Bazı durumlarda ise farklı hücreler oluşarak, nedbe dokusu gelişebilir. Her ne olursa olsun kayıp karşılandığında, o bölgede artık hücre çoğalması normal sınırlarına döner. Herhangi bilinen ya da bilinmeyen bir nedenle bir ya da birkaç hücre çeşidinin kontrolsüz ve amaçsız bir biçimde aşın çoğalmasıyla oluşan fazlalık dokulara “Tiımör” ya da “Neoplazm” denilmektedir. Bu sürece de “Neoplazi”, yani “Yeni oluşum” denilmektedir. Neoplazi anormal bir olaydır. Her tümör de bir neoplazidir. Neoplazi belli bir bölgede örneğin herhangi bir kasta gelişip orada kalabileceği gibi kan kanserlerinde olduğu gibi belli bir dokudan kaynaklanıp tli’m vücuda da yayılabilir.

beyinde metastaz

beyinde metastaz

Tümörleri oluştukları hücrelerin farklılaşma düzeylerine göre başlıca iki ana gruba ayırabiliriz. Bunlardan ilki “İyi huylu tümörler” diğer adıyla “Selim tümörleri” (benign tümörler), İkincisi ise “Kötü huylu tümörler” “Habis tümörler” (malign tümörler)dir. Epitel hücrelerinden kaynaklanan habis tümörlere “Kanser” denilmektedir. Epitel dışı hücrelerden kaynaklanan tümörlere ise “Sarkom” denilmektedir. Herhangi bir tümörün cerrahi ve/veya ışın ve/veya ilaç tedavisiyle tedavi edilmesinden sonra, aynı bölgede yeniden ve aynı özelliklere sahip olarak yeniden gelişmesine “Nüks” denilmektedir. Herhangi bir tümörün, kaynaklandığı doku ve/veya bölgeden başka bir doku ve/veya bölgede de ortaya çıkması olayına ise “Metastaz” denilmektedir. Bazı selim tümörler hücresel özellikleri bakımından iyi huylu olmakla birlikte, klinik özellikleri bakımından habis tümör özellikleri gösterebilir – ler. Burada tümör kavramını son olarak yeniden özetleyelim. Aşın, gereksiz ve çevresi organizmayla uyum içinde olmayan (inkoordine), kendi başına buyruk (otonom) ve başlatıcı etkenin kalkmasından sonra süren, bir ya da birkaç hücre tipinin çoğalması sonucu gelişen kitle, bir tümördür.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*