Turizm sektörü için 9 maddelik plan !

Turizm sektörü için 9 maddelik plan !

Ekran Alıntısı

Başbakan Davutoğlu, turizm sektörü için 9 maddelik eylem planı açıkladı. Peki, bu eylem planı turizm sektörünü nasıl etkileyecek?

Türkiye’nin çevresinin ateş çemberi olması, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve gerçekleşen terör saldırıları en çok da turizm sektörünü vurdu. Geçtiğimiz yıla göle yurtdışından yapılan rezervasyonların 2015 yılı seviyelerine ulaşmaması turizm sektöründe ciddi bir endişeye neden olurken bazı oteller personel kadrosunda küçülmeye gitti. Başbakan Davutoğlu, tüm bu olumsuzluklardan en çok etkilenen turizm sektörü için dün 9 maddelik bir ‘Turizm Eylem Planı’ açıkladı. Açıklanan 9 maddelik eylem planı, sektörün umutlarını tazelemesini sağladı.

Peki, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 9 maddelik turizm eylem paketi sektör için neyi ifade ediyor? Açıklanman maddeler yeterli mi? Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı 9 maddelik turizm eylem planını ve Türk turizminin son durumunu AjansHaber’e değerlendirdi:

Türkiye’nin çevresi, bulunduğu coğrafyadaki sorunlar ve ülke içindeki sorunlar üst üste gelince turizm sektörü de çok ciddi bir krizin içine girdi.  Yaşanan tüm bu gelişmeler sektör için, sektörü zorlayan ve derinleşen bir sıkıntı haline geldi.

“BAŞBAKAN’IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN TURİZM SEKTÖRÜ MORAL BULDU”

Turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıları görüp hükümetin hızlı bir şekilde tedbirler paketi açıklaması ve bunu Başbakan seviyesinde açıklamış olması oldukça önemli. Sektör bu açıklamadan sonra moral buldu. Hükümetin bu sıkıntıların farkında olduğunun ve sektörün yanında olduğunu göstermesi açıdan çok önemliydi.

“SEKTÖR TEMSİLCİLERİ OLARAK BAKAN ÜNAL’A TALEPLERİMİZİ İLETTTİK”

Bu açıklanan ilk eylem planı daha bu planın altı doldurulacak. Şuandaki haliyle sektörün beklediği bazı hayati dokunuşlar yok. Dün paket açıklandıktan sonra sektör temsilcileriyle birlikte Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a da sektörün beklentilerini anlattık.  İşletmelerin bu süreçten ayakta çıkması gerekiyor. Bunun için de devletin bir takım mali dokunuşlar yapması gerekiyor.  Vergilerin ertelenmesi, SGK’daki işveren payının devlet tarafından bir yıl süreyle karşılanması ve tahakkuk eden primlerin ertelenmesi gibi bir takım işletmeleri ayakta tutacak ilave tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu ilettik.  Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal da, bunun ilk adım olduğunu süreç içerisinde görülen ihtiyaca göre gereken ilavelerin yapılacağını açıkladı.

“İŞLETMELER BU YIL YAŞANAN KRİZDEN ÇIKAMAZSA…”

Türkiye, bölgemizde her şey normale döndüğünde yeniden alıştığımız son 10-12 yıllık yüzde 8-9 büyüme ile turist akışı devam ettirdiğinde, bu dönemden çıkamayan ve kapılarını kapatan işletmeler olmazsa 40 milyon rakamlarına kolay ulaşılması çok kolay olmayacak. Hükümet olarak da bunun farkındalar. Onların bakış açısı da farklı değil. İlk açıklanan pakete bakıldığında BDDK’nın alacağı bir karar ile turizm sektörünün kullandığı kredilerdeki karşılıkların düşürülmesiyle bankaların turizm sektörüne daha sıcak yaklaşması, yapılandırma yönünde destek vermesini özendirici bir tedbir bu. Devlet bu tarz tedbirlerle sektörün ayakta durmasını sağlamak istiyor.

“SEYAHAT ACENTELERİNE VERİLEN DESTEK 2016’NIN TAMAMINI KAPSAMALI”

Türkiye’ye turist getiren ‘A Grubu’ seyahat acentelerine uçuş başına 6 bin dolar teşvik verilmesi geçtiğimiz yıl Rusya için başlatılmıştı. Bu yıl ise bütün ülkeleri kapsıyor. Turist getiren tüm charterlara bu destek sağlanıyor. Ayrıca tarifeli uçuşlarda da belirli sayıda getirdiğiniz zaman onlarda bu ödemeden faydalanabiliyor.  Açıklanan bu maddede asıl konuştuğumuz 1 Nisan-31 Mayıs arasında olması. Zor bir dönemden geçen turizm sektörü için en azından 2016 yılının tamamını kapsayan bir teşvik yapılmalı. Bu konuda sektörün bütün oyuncuları da aynı görüşte birleşti. Eylem planındaki bu maddenin şimdiden açıklanır ve yıla yayılırsa sektör için çok önemli bir adım olur.

 

“RUSYA’NIN ARDINDAN AVRUPA’DA REZERVASYONLARINDA DA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Geçen sene biz Rusya ekonomisinin kötüye gitmesinden dolayı azalan Rus turist sayısı ile karşı karşıya kalmıştık. Ancak bu yıl Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya tamamen bitti. Şimdi bir de üzerine yaşanan terör olayları ile birlikte bu kez Avrupa pazarlarında rezervasyonlarda çok ciddi düşüş yaşanıyor. Geçen sene ile kıyaslandığında ciddi bir düşüş var ve bu düşüşte sektörde ciddi bir endişeye neden oluyor.

“YERLİ TURİSTTE ARTIŞ VAR AMA ÖNEMLİ OLAN YURTDIŞINDAN TURİST GETİREBİLMEK”

Yerli turistte erken rezervasyonlarda şuan için bir sıkıntı görünmüyor. Bir önceki yıla göre yerli turistin erken rezervasyon oranı yüzde 25-30 bandında bir artış da var. Ancak yerli turistin sektör için anlamı tesislerdeki boşlukların dolması açısından bir destek olarak görülebilir. Türkiye için asıl önemli olan konu yurtdışından turist getirebilmek. Ancak an itibariyle yurtdışından yapılan rezervasyonlar çok düşük.

Kaynak: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*