Ülkemizde yaklaşık 14 000 dişhe-kiminin üye olduğu Türk Dişhekim-leri Birliği’nin IV. Uluslararası Kongresi Haziran ayının son haftasında İstanbul Dişhekimleri Odası tarafından gerçekleştirildi. Kongre İstanbul Lüt-fı Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve Cemal Reşit Rey Konser Sa-lonu’nda; Expodental 97 ise Askeri Kültür Sitesi Ahmet Fethi Paşa Sergi Salonları’nda yapıldı. Bu yıl IV. gerçekleştirilen uluslararası kongreye yurt içi ve yurt dışından birçok dişhe-kimi, dik teknisyeni ve öğrenci katıl-
Deniz Memelileri Eğitim Kursu
Sualtı Araştırmaları Derneği 12-13 Temmuz 1997 tarihlerinde, Deniz Memelileri Eğitim Kursu’nu düzenliyor. Kursun programı ise şöyle: “Deniz memelilerin tarihteki ve yaşamımızdaki yeri; evrimsel süreçleri ve sistematikteki yerleri; morfolojileri; fizyolojileri, davranış özellikleri; ekolojik önlemleri ve deniz memelilerini tehdit eden faktörler; Türkiye’de yaşayan türler ve dünya üzerindeki dağılımları”. Caddebostan Balıkadamlar Kulubü’nde verilecek olan kursun eğitimcileri ise Elif Karaer ve Nuray Güven (Tel: 0-312-2805685).
Türkiye Bilimler Akademisi’nin Bilimsel Toplantılarının sekizincisi 20 Haziran 1997’de TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda yapıldı.
“Temel Eğitim: Bilim, Eğitim ve Toplumsal Gelişme” konusunun irdelentiği panelde açılış konuşmasını TÜBA Başkanı Prof Dr. Ayhan Çavdar, panelin yöneticiliğini ise TÜBA. Üyesi Prof.Dr. Orhan Öz-CÜfk yaptı. : ‘ ‘
man Demırelın, Prol. Çavaar a gönderdiği mesaj ise TÜBA üyesi Refet Erim tarafından okundu.
Öğleden sonraki oturumda ise şu konular irdelendi: TÜBA Akademi Konseyi üyesi ve Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı,
dı. Yurt dışı katılımcıljff ise, Japonya Amerika, Kanada, İsrail, Pakistan Norveç gibi değişik ülkelerden gelen katılımcılar oluşturdu.
Türk Dişhekimleri Birliği IV. Diş-hekimliği Kongresi’nin ana teması ise, “Dişhekimliği Pratiğinde İpuçları” ve “Dişhekimi ile Toplum Arasında Enfeksiyon Kontrolü” olarak belirlenmişti. Kongrenin ilk üç günü Meslek Sorunları Sempozyumuna ayrıldı. II. Eğitim Kurultayı adı altında toplanan dişhekimleri, burada kendi meslek alanlarındaki eğitim problemlerini
ODTÜ-Teknokenti
ODTÜ-Teknokent projesinin ilk binası olan Halıcı Yazılımevi’nin temeli 18 Haziran 1997’de, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in katılımıyla atıldı. ODTÜ-Teknokenti içinde; Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı 42 hektarlık Bilim Parkı, bilimsel çalışmalarla iş dünyası arasında ilişki kuracak 25 hektarlık İş Parkı, üniversite ve şirketlerin ortak projelerini yürütecekleri 16 hektarlık Üniversite Gelişme Alanı, 95 hektarlık yerleşim alanı ve ayrıca büyük bir yeşil alan bulunacak. Tekno-kent, yürüteceği çalışmalarla da Ankara bölgesine yeni bir ivme kazandıracaktır.
Temel Eğitim ve Toplumsal Gelişme konusuna değindi. TÜBA Aka-dami Konseyi üyesi ve ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Ali Alpar, Eğitim ve Bilim konusunu irdeledi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Mahmut Adem “Zorunlu Temel Eğitim” konusunda uimeyenlcii bılgilcüdiidu Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener
” : •• FvıTinıir:
uygulanması Kuımsuıia ucgmui. Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bö-lümü’nden Doç. Dr. Sema Erder Kentleşme ve Eğitim konusuna açıklık getirdi. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü ‘nden Prof. Dr. İnsan Tunalı ise Eğitim ve İşgücüne Katılım konusunu anlattı.
tartışarak, ülkenin sağlık gündemine de ağırlıklarını koydular.
Kurultayda yer alan çalışma gruplarının konuları ise şöyleydi: “Dişhe-kimliğinde Temel Tıbbi ve Klinik Bilimlerin Eğitimi, Yetkin bir Dişhekimi İçin Nasıl Bir Eğitim, Avrupa Birliği Sürecinde Diploma Denkliği. Sürekli Dişhekimliği Eğitimi”.
Kurultayda, dişhekimliği eğitimi konusunda uzman olan Dr. Munck (Danimarka) Avrupa Birliği üye ülkelerinde Dişhekimliği Eğirimi konu- -lu bir konferans da verdi.
Doğal Hayat 2000 Kampanyası
Doğal Hayatı Koruma Derneği, 5 Nisan 1997’de Dünya Doğayı Koruma Vakfı önderliğinde, Doğal Hayat 2000 kampanyasını başlatmış ve gittikçe azalan doğal ortamların kaybına son verebilmenin bir yolu olarak bu kampanyayı 2000 yılına kadar sürdürücek-lerini açıklamışlardı. Hükümetlerin, iş dünyasının sanayinin kısaca toplumun tüm kesimlerinden herkesin katılımıyla can bulacak bu kampanya ile siz de Dünya’ya bir armağan sunabileceksiniz.
Doğal Hayatı Koruma Derneği bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor:
Dünyaya bir armağan verin. Tek tek her birimiz dünyanın doğal dengesini korumak için bir şeyler yapabili-riz… Kağıt, su gaz, eietrik ve petrc*~ ürünlerini titizlikle kullanın; deterjan, çamaşır suyu benzeri temizlik malzemelerinin tüketiminden mümkün olduğunca kaçının. Nesli tükenen hayvan ya da bitkilerden yapılan eşyaları kullanmayın, satın almayın. Ürün ambalajlarında çevreye duyarlı davran s r. — kuruluşları tercih edin. Düşük enerjili t -Lkırik ampulleri, etkili merkezi ıs:- -ma ve çift camlı pencereler kullanın j Dc%’etL belejheleri:
ivUi Uiiici y <x V iiÂ. vüiii. i v uu^uja \
ceğiniz armağanın en somut ifadesi olarak, Doğal Hayatı Koruma Derne-ği’ne üye olun ve “Doğal Hayat 2000” kampanyasına katılın.
İlgilenenler için:
Tel: 0-212-279 01 39-40 E-mail:dhkd@sariyer.cc. itu.edu.tr
TÜBA Bilimsel Toplantıları Devam Ediyor
TDB IV. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi ve II. Dişhekimliği Kurultayı