Türkiye 136 yıldır böyle sıcaklık görmedi
Türkiye’nin temmuz ayına girmesiyle sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine yükseldi. Uzmanlara göre yaz aylarında yaşanan yüksek sıcaklıklar ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Peki, Türkiye’nin yaz ayları süresi uzuyor mu? Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’nin iklim değişikliğine gittiğini vurgulayarak, “İklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri ise ekstrem değerlerdeki artışladır. Hava sıcaklığımdaki atış, fırtınalardaki artış, yağışlardaki artıştı. Bunun yanı sıra bu seneye özel olarak El Nino dediğimiz bir dönemle karşı karşıya. El Nino Doğu ve Orta Pasifik’teki deniz yüzey sıcaklıklarının ısınmasından kaynaklanan meteorolojik bir olaydır” dedi.
Hafta sonunda ise sıcaklıkların 1-2 derece düşeceğini ve sert rüzgârların ülkeyi etkisi altına alacağını belirten Prof. Dr. Şen, “Türkiye’nin kuzeyi yanıyor. Ancak güneyi mevsim normallerinde seyrediyor. Kuzey rüzgârlarının varlığına rağmen Türkiye’nin kuzeyindeki sıcaklıklar düşmeyecektir. Ayrıca Türkiye’nin yaz ayları genişleyecek ve ekim ayında da sıcaklıklar hissedilir boyutta olacaktır” diye konuştu.
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’deki kavurucu sıcaklıkların sebebini ve ne kadar süreceğini AjansHaber’e anlattı:
“SICAKLIKLARIN BİR ANDA ARTIŞ GÖSTERMESİNİN SEBEBİ…”
Türkiye’de yaşanan sıcaklıkların geçmiş dönemlere kıyasla daha fazla etki gösterdiği hissedilir derecede ortada. Özellikle son günlerde 5 ve 9 derece arasında yükselen hava sıcaklıklarının sebebi küresel ısınmadır. Sera gazlarının önüne geçmek için dünya ülkelerinin çalışmaları ne yazık ki çok etkili olmuyor. Bu da küresel ısınmanın artmasına neden oluyor.
“136 YILIN EN SICAK HAZİRAN AYINI YAŞADIK”
Türkiye haziran ayında 136 yılın en sıcak haziran ayını yaşadı. Yine haziran ayıda sera gazı olarak karbondioksitin en yüksek derecelerde olduğu ölçüldü. Bu tabloya baktığımızda küresel ısınma alabildiğine devam ediyor.
“TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYOR”
Türkiye’de iklim değişikliğine doğru gidiyor. İklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri ise ekstrem değerlerdeki artışladır. Hava sıcaklığımdaki atış, fırtınalardaki artış, yağışlardaki artıştı. Bunun yanı sıra bu seneye özel olarak El Nino dediğimiz bir dönemle karşı karşıya. El Nino Doğu ve Orta Pasifikteki deniz yüzey sıcaklıklarının ısınmasından kaynaklanan meteorolojik bir olaydır.
“TÜRKİYE EL NİNO’NUN ETKİSİ ALTINDA”
El Nino’lu yıllarda bütün dünyada bir sıcak hava dalgası hâkim olur. Bazı bölgelerde ise sıcaklık derecesi kuraklık seviyesine ulaşır. Türkiye’de El Nino’nun etkisi altında. Tam olarak hissedilir derecede bir boyutta değil. Ancak sıcaklığın El Nino hava hareketinden etkilendiğini söyleyebiliriz.
“EL NİNO’LU BİR YILA GİRDİK”
El Nino’lu bir yıla girdik. Bu nedenle bu seneki sıcaklıklar normallerin üzerinde. Sıcaklıkların hafta sonu 1-2 derece düşecektir ve bunun yanı sıra basınç farkının artması nedeniyle rüzgârlar da artacaktır. Fakat sıcaklıklar yeniden gelecektir. Hatta gelen sıcaklıklar günümüzdeki sıcaklıkları aratacaktır.
“TÜRKİYE’NİN KUZEYİ YANIYOR, GÜNEYİ MEVSİM NORMALLERİNDE SEYREDİYOR”
Türkiye’nin kuzeyi yanıyor. Ancak güneyi mevsim normallerinde seyrediyor. Kuzey rüzgarlarının varlığına rağmen Türkiye’nin kuzeyindeki sıcaklıklar düşmeyecektir. Ayrıca Türkiye’nin yaz ayları genişleyecek ve ekim ayında da sıcaklıklar hissedilir boyutta olacaktır.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
KAYNAK: AjansHaber