Türkiye, depremle yaşamayı öğrenemiyor. Tunceli’nin Pülümür ilçesinde 27 Ocak’ta meydana gelen sarsıntı, Doğu Anadolu’nun bu kesiminde yaşanan ve yıkıcı büyüklüğe sahip onlarca depremden sadece biriydi.
Türkiye’nin deprem açısından en aktif bölgelerinden biri olan Doğu Anadolu’da meydana gelen Pülümür depreminin, beklenmeyen bir gelişme olduğu söylenemez, Arabistan Levhası olarak adlandırılan ve Arabistan Yarımadası ile Güneydoğu Anadolu Bölge-si’ni içine alan litosfer (taşküre) parçasının kuzeye hareketi, Türkiye’nin doğusu ve Kafkaslar’da kıtasal sıkışmaya neden oluyor. Kuzeyde, hareket etmediği kabul edilen Avrasya Levhası ile güneyde Arabistan Levhası arasında kalan bölge, kaçmaya (açılmaya, sıkışmaya, kırılmaya) çalışıyor. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu doğrultu atımlı fayları arasında kalan Orta Anadolu batıya kaçarken, Karlıova’nın doğusunda kalan İran Bloğu güneydoğuya doğru hareket ediyor. Orta Anadolu Bloğu kendi içinde
Ovacık ve Kuzey Anadolu faylarının birleştiği Erzincan Pülümür bölgesi her iki fayın hareketi ile yıkıcı depremlere maruz kalıyor.
doğrultu alımlı faylarla (Malatya, Ovacık, Ezinepa Ecemiş, Erciyes fayları gibi) parçalandı. Ovacık vı’nm, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Erzincan I mür bölgesi, her iki fayın hareketi ile yıkıcı depren maruz kalıyor. Bu iki fayın arasında kalan kısım b, hareketin etkisiyle açılıyor ve Erzincan Havzasr’nı dana getiriyor. Bölgede kaydedilen en büyük de] haritada da gösterilen 26 Aralık 1939’da 8.0’lık E can depremidir. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde mey gelen ve yaklaşık 40 bin can kaybı ile ülkemizin gc ğü en büyük doğal afet olan Erzincan depremi, T ye’de yerbilimlerine bakış açısını da önemli ölçüde ledi. Ülkemizdeki faylar, ancak bu tarihten sonra Dr. İhsan Ketin’in önderliğinde incelenmeye başl Doğu Anadolu’da önemli hasarlara yol açan diğt deprem, 20 Ağustos 1966 (M=6.1) ve 26 Ten 1967’de (M=5.8) Kuzey Anadolu Fayının Pülümi Karlıova arasında kalan bölümünde yaşandı. Yakı rihli en önemli deprem ise 13 Mart 1992 Erzincan remidir (M-6.9)
Fayların birleştiği Erzincan ve Karlıova arasındaki bölge> depremlere yabancı değil. Mavi yıldızlar, bu /ıafta bugüne kadar meydana gelen önemli depremlerin yüzeydeki izdüşümlerini gösteriyor. Pölömör depreminin ana
ISnnfiıllı
Rasathanesi ve Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji İdaresi’nin (USCSj verileriyle elde edilen izdüşümleri, beyaz yıldızlarla gösteriliyor.