Genel

Türkiye sosyal devlete dönüştü! 2016 için 5 önemli müjde

Türkiye sosyal devlete dönüştü! 2016 için 5 önemli müjde1

Türkiye erken seçime giderken hükümetten yeni yıl için 5 önemli müjde geldi. 2000’de vergi gelirinin dörtte üçünü faiz lobisine aktaran Türkiye, artık sosyal devlete dönüştü.

Seçim için geri sayım başlarken, hükümetten 2016 yılı için 5 önemli müjde geldi. Gelecek yıl vergi artışına gidilmeyecek, kamuya 74 bin personel alınacak, bu yıl 33 milyar liraya ulaşan sosyal yardımlar gelecek yıl 41.6 milyar liraya ulaşacak. Yıl sonunda bütçe açığı sıfırlanacak. Türkiye, 2016-2019 döneminde istikrar sağlayarak üst gelir grubuna atlayacak.

Meclis’e gönderilen 2016 bütçesi, enflasyonla mücadeleden tasarrufa, sosyal amaçlı yatırımlardan kalkınmaya kadar 10 ayak üzerine oturtuldu. Bütçe giderleri 540.9 milyar lira, faiz hariç giderlerin 485.9 milyar lira, bütçe gelirleri de 525.4 milyar lira olarak belirlenirken, bütçenin 4’te üçü emekliden ev kadınına kadar geniş bir kesime, eğitim, sosyal güvenlik ve sağlığa ayrıldı. Gelecek yıl bütçe gelirlerinin yüzde 9.8 artması öngörülüyor.

VERGİNİN 4’TE BİRİ EĞİTİME GİDECEK

İnsan odaklı 2016 bütçesinde vergi gelirlerinin 4’te biri eğitime harcanacak. Eğitime 106.5 milyar lira (2002’te bu tutar 11.3 milyar liraydı) aktarılacak. Bütçede ikinci büyük kalemi sosyal güvenlik sistemi ve sağlık oluşturuyor. Sosyal güvenliğe de 91.5 milyar lira, sağlığa 91.2 milyar lira ayrıldı. Yatırımlar için 52.1 milyar lira aktarılacak.

KAMUYA 74 BİN PERSONEL ALINACAK

Bütçe ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıl kamu kurumlarına 74 bin personel alınmasının planlandığını belirterek, dağılımın daha sonra belirleneceğini ifade etti. Gelecek yıl için savunma bütçesi 55 milyar liraya çıkarken, söz konusu harcamanın GSYH’ya oranı bu yıl için yüzde 2.44, gelecek yıl için de 2.59 olarak öngörüldü. Şimşek, bu yıl merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 1.3 olacağını belirterek, “Hiçbir açık olmayacak, 0.5 olarak öngörmüştük. Bu yıl genel devlet açığı vermeyeceğiz bütçede dengeyi bulmuştur” dedi.

İLAVE VERGİ DE YOK ARTIŞ DA

Bakan Şimşek maktu vergiler ve yeniden değerleme oranlarının dışında ilave vergi oranlarında artış veya yeni verginin olmayacağının altını çizdi. Gelecek yıl için yüzde 4 büyüme öngörüldüğünü belirten Şimşek, “Türkiye’nin siyasi öngörülebilirliği artar ve siyasi belirsizlik azalırsa rahat bir şekilde ilave 1 puan büyür” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET 1.300 TL

2015 Eylül ayı ile ilk 9 aylık bütçe sonuçlarını da açıklayan Şimşek, bütçenin geçen ay 14.1 milyar lira Ocak-Eylül 2015 döneminde ise toplamda 13.5 milyar lira açık verdiğini söyledi. Şimşek, eylül açığındaki fazlalığın emekli aylıklarının bayram nedeniyle öne alınmasından kaynaklandığını söyledi. Şimşek, asgari ücretin 2016’da bin 300 lira olacağını söyledi.

7.1 MİLYON KİŞİYE İŞ

Maliye Bakanı Şimşek, küresel krizin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen artçı şokların devam ettiğini belirterek Türkiye’nin tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen küresel krizden bugüne kadar 7.1 milyon kişiye iş sağladığını kaydetti. Şimşek, “Seçim sonrası tekrar istikrar olursa Türkiye pozitif yönde ayrışır” diye konuştu.

 

Kaynak: Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir