Balıkesir’in Edremit Körfezinde dünyada ender olarak görünen ‘dikenli yılan balığı (ophisurus serpens)’ yakalandı.
Balıkesir’e Altınoluk beldesi ile sınır olan Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesinde Kuzey Ege Denizi’ne açılan balıkçıların dip ağına eşine ender rastlanır bir yılan balığı türü takıldı. Ağlarından çıkan oldukça uzun yılan balığı türünü ilk defa gören denizciler ne yapacaklarını şaşırdı. Balıkçılık kooperatifi balığı Balıkesir Üniversitesine gönderdi. BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji laboratuvarında incelemeye alınan yılan balığı, üniversitedeki profesörleri ve öğrencileri heyecanlandırdı. İlk defa rastlanan Dikenli Yılan Balığı’nın Edremit Körfezindeki ilk kayıt olarak yayınlanacağı, bunun çok önemli bir çalışma olacağı kaydedildi.
“ÇOK NADİR BULUNUR”
Latince adı Ophisurus Serpens Türkçe’de Dikenli Yılan Balığı adı verilen bu ilginç türe, üst çenesi ileriye doğru uzamış olduğundan ‘Uzun Çeneli Yılan Balığı’ da denilebildiği kaydedildi. Üniversitedeki bilim adamları insanlara karşı zararsız olduğu ve ekonomik öneme sahip olduğu belirtilen bu balığı yakalayıp kendilerine gönderen Bahadır Obat isimli balıkçıya özellikle teşekkür etti. Dikenrli yılan balığıyla ilgili bilgi veren BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Torcu Koç, şunları söyledi:
“Balık biyolojisi ve sistematiği çalışıyoruz, 28 senedir. Ekip arkadaşlarımız Doç. Dr. Zeliha Erdoğan ve lisans üstü öğrencilerimiz ile çok yoğun şekilde Bandırma Körfezi ve Edremit Körfezi üzerinde yoğun çalışmalar yapıyoruz. Latince adı Ophisurus serpens, Türkçe adıyla Dikenli Yılan Balığı, çok nadir bulunur. Akdeniz’de, Ege’de, Adriyatik’te, dünyanın hemen her yerinde olan ancak çok nadir bulunan bir tür. 30 ila 400 metre derinliklerde yaşayan bentik bir tür. Kumlu, çamurlu zeminlerde yaşıyor. Küçükkuyu’daki balıkçılar tarafından dip ağlarıyla yakalanmış. Tetkik için bize gönderildi. Biz de gerekli morfometrik özelliklerini teşhis edip sonra Edremit Körfezine ilk kayıt olarak yayınlayacağız. Dişleri son derece keskin ve dikenli bir yapısı var. Bunun yanında yanal çizginin üzerinde küçük delikli porları var. Bu delikli porların derinlerde basıncı dağıtmak ya da azaltmak şeklinde kullanıldığı düşünülüyor. Yenilebilir, zararlı bir tür değil. Biyo çeşitlilik açısından önemli bir tür. Küresel ısınma ile birlikte sıcaklık artışı var. Bu sıcaklık artışından dolayı Kuzey Ege’ye kadar göç ettiğini düşünüyoruz.”
KOLEKSİYON OLARAK KORUNACAK
Prof. Dr. Hatice Torcu Koç, küresel ısınma nedeniyle suları ısınan büyük okyanuslar ve denizlerdeki birçok balık türünün soğuk sulara göç etmesi nedeniyle Kızıl Deniz’den, Atlantik’ten sıcaklık artışına bağlı olarak Kuzeye doğru yani daha soğuk sulara doğru gelişler olduğunu söyledi. “Bu da onlardan biri” diyen Prof. Dr. Hatice Torcu Koç, “Bu türün Edremit körfezi için yeni kayıt olması önemli. Laboratuvarda koleksiyon malzemesi olarak kalacak” dedi.
Hidrobiyolojide balık biyolojisi üzerine çalışan lisansüstü öğrencileri de ilk defa bu tür bir balık görmenin heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler. Öğrenciler balık biyolojisi üzerine çalıştıkları halde bu tür yılan balığını ilk defa gördüklerini ve şaşırdıklarını, aynı zamanda bu ilki yaşadıkları için mutlu olduklarını belirtti. Ege Denizi’nde (Kuzey Ege) bulunmasının kendilerini özellikle heyecanlandırdığını, küresel ısınma nedeniyle daha çok türdeki balıkların aynı şekilde Türk sularına göç edebileceklerini kaydettiler. Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Erdoğan da, “İlk defa rastladığımız bir tür olduğu için heyecanlandık, onun için duyurmak istedik. Yayın haline getireceğiz, bu alanda çalışanlara duyuracağız” diye konuştu.