Genel

Türkiye’nin Büyük kayıbı! Usta gazeteci ve yazar Çetin Altan Hayatını Kaybetti

Türkiye’nin Büyük kayıbı! Usta gazeteci ve yazar Çetin Altan Hayatını Kaybetti1143419_e94d846155b647143fbd1a63f4b5e871

Usta gazeteci ve yazar Çetin Altan tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında hayatını kaybetti.

1927 İstanbul doğumlu Altan, gazeteciliğinin ve yazarlığının yanında, 1965-69 yılları arasında Türkiye İşçi Partisi milletvekili olarak TBMM’de yer almıştı.

Altan’ın bugün saat 11.00 sıralarında hayatını kaybettiği öğrenildi. Haziran ayında rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan gazeteci Altan, tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

CENAZE YARIN TEŞVİKİYE CAMİ’SİNDE

Altan’ın akademisyen oğlu Mehmet Altan, babasının cenazesinin yarın Teşvikiye Cami’nde düzenlenecek törenin ardından defnedileceğini söyledi.

ÇETİN ALTAN KİMDİR?

Usta gazeteci ve yazar Çetin Altan 22 Haziran 1927’de İstanbul’da doğdu.
Dedesinin babası Kırım’dan göç eden arabacı Ahmet Kıpçakski, dedesi Tatar Hasan Paşa idi. Babası hukukçu Halit Bey, annesi Nurhayat Hanım’dır.
Galatasaray Lisesi’ni, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
1943-1944’de Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak’da şiirleri ve düz yazıları çıktı.
İlk kitabı Üçüncü Mevki 1946’da yayınlandı.
Ulus gazetesinde muhabir olarak başladığı gazeteciliğe Hür Ses’de fıkra yazarlığı ile devam etti.
Daha sonra Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde ve Çarşaf dergisinde köşe yazıları yazdı.

PEYAMİ SAFA’NIN YERİNE YAZMAYA BAŞLADI

1959 yılında Abdi İpekçi’nin teklifi üzerine Peyami Safa’nın (1899 – 1961) yerine Milliyet gazetesinde yazmaya başlamıştır.
Daha sonra Devrim, Akşam, Hürriyet, Güneş, Sabah, Milliyet gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Dünyanın en çok köşe yazısı yazmış yazarlarındandır.
Çetin Altan 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekilliği yaptı. Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekilidir.
Yine aynı dönemde, 1968 yılında meclisteki bir konuşması sırasında başlayan tartışma Nazım Hikmet’e kadar sıçramış ve başta o dönemin Adalet Partisi milletvekili Cavit Şadi Pehlivanoğlu ve Hamit Fendoğlu olmak üzere Adalet Partisi milletvekilleri ile karıştığı kavga ile çokça gündeme gelmiştir.
1960’lı ve 1970’li yıllardaki köşeyazıları, Taş, Sömürücülerle Savaş, Suçlanan Yazılar, ‘Kahrolsun Komünizm’ Diye Diye, Onlar Uyanırken, Kopuk Kopuk, Geçip Giderken, Gölgelerin Gölgesi, Şeytanın Aynaları, Bir Yumak İnsan (1978 Türk Dil Kurumu Ödülü), Nar Çekirdekleri adlı kitaplarda toplandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir