TUZ GÖLÜ

TUZ GÖLÜ, İç Anadolu’da, Türkiye’nin ikinci büyük golü. Uzunluğu 90 km., en geniş yeri 35 km.dir. Deniz yüzünden 925 m. yükseklikte bulunan gölün yüzölçümü 1.500 km.2’ye kadar çıkabilir; fakat çok sığdır (en çok birkaç metre). Eşme-kaya, Dondurma ve İn sularıyla beslenir; bu havzada yer alan Melendiz Suyu göle ulaşamaz. Kışın göl çanağı tamamen suyla dolar; tuz birikmesi durur. Yazın ise ancak bazı yerlerinde su kalabilir; göl bir tuz çanağı haline gelir. Göl dibinde birikmiş olan tuz tabakasının kalınlığı birkaç mm.den 30 cm.ye, bazı kesimlerdeyse 1-2 m.ye kadar ulaşabilir. Türkiye tuz gereksiniminin önemli bir bölümü bu gölden sağlanır.
TUZLA, yemek tuzunun elde edildiği işletme. İklimi, suyun buharlaşmasına elverişli olan yerlerde deniz ya da göl kıyılarında tuzlalar kurulur. Tuzlalar, kilden yapılmış, birbi-riyle bağlantılı geniş tavalar halindedir. Bu tavaların her biri, yerine göre 100-5.000 m.2’ye kadar bir alan kaplar. Sular önce birinci tavalara, ya kendiliğinden akıtılarak ya da tulumbalarla emilerek doldurulur. Böylece, güneş ve rüzgârın etkisiyle, suyun yoğunluğu kendiliğinden artarken demir hidroksit, kalsiyum karbonat ve kir ayrılır. Sonra tuz, gereksiz maddeleri de giderilerek, – asıl tuz havuzlarına alınır. Burada su buharlaşarak, yoğunlğu daha da artar, sonunda dipte kalın bir tuz tabakası kalır. Bu tuz rafine edilerek piyasaya sunulur.
TUZLUCA, Kars iline bağlı ilçe ye bu ilçenin merkezi olan kasaba, ilçe, İğdır Ovası’nın kuzeybatı ucunda kurulmuştur. Kars-Ardahan-lğ-dır-Doğubeyazıt karayolu buradan geçer. İlçe halkı geçimini tarım, hayvancılık ve az miktarda da pamuk ekiminden sağlar. Yüzölçümü 1.236 km.2, ilçe nüfusu 28.886, merkez nüfusu 7.698 (1990).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*