U.F.O. MASALI
24 Haziran 1947’de, Amerikalı bir iş adamı olan Kenneth Arnold, özel uçağıyla seyrederken tuhaf şeyler gördüğünü söylüyordu. Ar-nold’un anlattığına göre disk şeklindeki bazı cisimler, su üzerinde sektirilen tabaklar gibi dönerek ilerliyordu.
Gazeteler, halkın bu habere göstereceği ilgiyi tahminde gecikmediler ve “Uçan Daireler Göründü” başlığıyla sütunlarına aktardılar. Haber, bir anda tiraj rekorları kırarak sahiplerini zengin eden gazetecilerden başka herkesi
20
_Nâim Öztürk_
dehşete düşürdü ve dünyada en çok konuşulan konu haline geldi. Zihinler, bu bilinmeyen nesnelerin esrarı üzerinde düşünürken, kısa zaman içinde uçan dairelerin birçok ülkede daha görülmeye başladığı hususunda haberler yayıldı. Artık başını yukarıya kaldıran insanlar, uçan daireler görüyordu. Dünyamız UFO’ların (Unidentified Flying
U.F.O/lar, büyük kazançlar peşinde koşan film yapımcısı ve yazarların hikayelerinden ibarettir.
Objects-Meçhul Uçan Cisimler) istilâsına uğramıştı ve UFO çağı başlıyordu.
Ohio’daki Amerikan Hava Kuvvetleri Üssünde, artan UFO haberlerini tahkik etmek üzere bir komisyon kuruldu. Bu konuda endişelerin kaynağı, esas olarak, UFO’ların millî güvenlik bakımından bir tehlike teşkil etme ihtimaliydi. Komisyon UFO raporlarını inceledi ve ülke için herhangi bir tehlikenin bahis mevzuu olmadığını ilân etti.
Bu sırada Amerika’da üç teşkilât, Hava Hâdi
selerini Araştırma Millî Komitesi (NICAP), Hava Hâdiselerini Araştırma Teşkilâtı (APRO) ve Karşılıklı UFO Ağı, binlerce üyesiyle UFO avına çıkmıştı. Hâdiseleri takip ediyor, raporlar hazırlıyor, fotoğraflar çekmeye çalışıyorlardı. Yapılan anketler, milyonlarca Amerikalının UFO’ların başka medeniyetlere âit uzay gemileri olduğu iddiâsına inandığını gösteriyordu.
UFO’ları ilmî ve objektif olarak inceleyecek bir teşkilâta ihtiyaç olduğunu anlayan Hava Kuvvetleri, 1966 yılında Colorado Üniversitesi’-nden bir ilim adamı grubunu yarım milyon dolar tahsisatla meseleyi araştırmakla vazifelendirdi.
37 ilim adamından müteşekkil Condon eki-| bi, iki yıl süren incelemelerin neticesini 1968 yılında Uçan Cisimlerin İlmî Tetkiki adı altında neşretti. Kıymetli bir vesika hüviyetinde olan eser bugün Condon Raporu diye anılmaktadır. Raporda, UFO olarak kaydedilen birçok hâdisenin, haki-
Amerikan Hava Kuvvetleri 22 yıl boyunca 12.618 UFO müşahedesi üzerinde yaptığı incelemelerde, UFO’ların gerçek i olmadığı kanaatine ulaştı.
katte tabiî sebeplere dayandığı ispat ediliyordu.
Bu sebeplerin başında uçan dairelere son derece benzeyen nocti-lucent ve lenticular bulutlar geliyordu. Yüksek tepeler üzerinde görünen elips veya paraşüt şeklindeki görüntüler ise, bulutların içindeki buz kristallerinden yansıyan ışınlardan ibaretti. Atmosferin bazı noktalarındaki krona elektrik boşalması sebebiyle meydana gelen küre şeklindeki ışık topları, başlangıçta en usta pi-
Zaman zaman ileri sürülen U.F.O. iddiaları, artık bütün ilim dünyası tarafından eğlenceli bir masal olarak kabul ediliyor.
lotların dahi aklını başından almıştı.
Amerikan Hava Kuvvetleri, Condon Raporundan sonra, 1969 yılında UFO dosyasını kapattı. Kanada, Ingiltere, İsveç, Danimarka, Avustralya, Yunanistan ve Fransa, bir müddet daha çalışmalara devam ettiler. Birkaç yıl sonra onlar da mevzuun peşini bıraktılar.
Geçmişte, insanın uzay gemileri değil, ancak yelkenli gemiler yapabildiği çağlarda, birçok kimse yarısı insan, yarısı balık olan deniz kızlan gördüğünü söylüyordu. Okyanusların en derin noktalarına ulaşan insan, bu hilkat garibesine rastlayamadı. Himalayala-nn efsanevî devi kar adam da yine izine rastlanmayan bir garabet olarak kaldı. Deniz kızları, kar adam hikâyeleri, insanoğlunun gökleri fethettiği bu teknoloji çağında UFO’lar kılığına girmiş olarak karşımızdadırlar.