ULTRA SAF CİPLER

• Silikon çiplerde kalıntı maddeleri tespit etmek saman yığınlarında toplu iğneyi bulmaya benzer. Ancak yine de içlerinde çok küçük oranda da olsa istenmeyen metaller yer alır. Bu kalıntı maddelerin silikon içinde yüz milyonda bir oranından daha fazla miktarlarda bulunması, mikroçiplerin güç üretim yeteneklerini azaltır.
Bu sorunu çözmek için, silikon içindeki bakır, demir ve diğer istenmeyen metallerin varlığını ortaya çıkaran bir teknik geliştirildi. Bu yönteme göre; silikon tabakaları elektrik akımına maruz bırakıldığında, akım normalden daha hızlı yavaşlarsa silikonun içinde, elektronları tutan metaller mevcut demektir. Bu kalıntı maddeler, tabakalar çip haline getirilmek üzere kesilmeden önce, yeniden ısıtılarak azaltılır.
şatları iyi değerlendirip göz önünde tutarak, ileriye yönelik politikamızı da; yani “değişimlerin yönetimini” dikkatle ve planlı olarak geliştirmemiz lazımdır.
Bu değişimlerin ne kadar yaygın olabileceğini göstermesi bakımından, birkaç yıl evvel başıma gelen ¡bir olayı anlatarak yazıma son vereceğim.
Bavulumda, geliştirilmesi 2 milyon dolar kadar tutan ve çok değerli veriler ihtiva eden bir yığın bilgisayar “delikli kartlar” (punohed card)’la, şimdi ismini söyleyemeyeceğim bir ülkeden diğerine giderken gümrükten geçiyordum. Gümrük memuru ile karşılaşınca, ne olacağını bilmeden ve birazda korkarak “yanımda sadece bilgisayar kartları var‘‘dedim ; gümrük memuru kartlan büyük bir dikkatle inceledikten sonra kararını verdi: “Kartlardaki deliklerden belli ki bunlar kullanılmış; onun için gümrük ödemeye lüzum yok” dedi! ■
Ateşe ateşle karşılık verenlerin ellerinde kalan, genellikle küldür. Abigal Von BUREN

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*