Ünlü deprem uzmanında önemli açıklama
Geçtiğimiz günlerde Yalova’da yaşanan 3,8 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi. 17 Ağustos depreminin yıldönümüne günler kala İstanbulların aklına yine yaşanması muhtemel büyük İstanbul depremi geldi.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu olası büyük İstanbul depremini ve alınması gereken önlemleri AjansHaber’e değerlendirdi. Gündoğdu büyük İstanbul depremiyle ilgili çok kritik uyarılarda bulundu:
Yalova’da gerçekleşen 3,8 büyüklüğündeki deprem çok anormal bir deprem değil. 17 Ağustos kırığının sonlandığı yerlere yakın. Biraz daha güneyde Yalova’ya yakın. Normal bir deprem, Marmara Denizi’nin çatırdadığını söyleyemeyiz. Bu depremin ardından 1,1 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Yalova’da yaşanan bu depremin ardından yapılan açıklamalar bana biraz abartılmış geldi.
METAN GAZI NE ANLAMA GELİYOR?
Marmara Denizi’nin dibinde biriken metan gazının etkilediğini ben bir sismolog olarak söyleyemiyorum. Denizin dibinden gaz çıkması normal. Hala Yalova’da gaz çıkar. Depreme yakın zamanlarda gaz çıkışları olabilir bunları gözlemlememiz gerekiyor. Marmara’da sürekli metan gazı çıkıyor. Bu çıkan gaz riskli yerlerden de çıkabiliyor. Marmara çevresinde bizim daha geniş takip ettiğimiz bir ağımız var. Büyük bir depremin olacağını gösterecek bir işaret göremiyoruz.
“DIŞARIDAKİ FAYLAR BÜYÜK KIRILMAYA DAHİL OLURSA…”
Büyük İstanbul depremiyle alakalı yeterli önlem alınmış değil. Hiç önlem alınmamış desek haksızlık etmiş oluruz. Çünkü Marmara’nın kuzeyinden bir kırılma olacak. İstanbul ve sanayi bölgelerine çok daha yakın. Dolayısıyla depremin karmaşık bir durumu var. Dışarıdaki faylar da bu kırılmaya dahil olabilir. O zaman hakikaten karşılanması güç bir risk var. Bunların çözümü kentsel dönüşüm. Başka bir çözümü de yok. Şuanda da kentsel dönüşüm için doğru düzgün bir şey yok.
“MARMARA DENİZİ’NDE GERGİNLİK DEVAM EDİYOR”
Büyük İstanbul depreminde beklediğimiz büyüklük 7,5 +2 veya -2. Bu hata payıyla hesaplanmış bir değer. Kafadan uydurulan değil bir değer değil . Sürekli batıya doğru 2,5 santimetre gidiyor. Depremin olacağı tarih hakkında net bir şey söylemek güç. Ancak biz fay hattında yaşanan gelişmeleri takip ederiz ve gerekli mercilere bunun bilgisini veririz. Marmara Denizi’nde gerginlik devam ediyor.
“DEPREM HIZLI BİR KIRILMA YAPARSA CAN KAYBI 1 İSE 10 OLACAK”
Afete müdahale konusunda iyiyiz fakat koca bir İstanbul 20 milyona yaklaştı nüfus olarak. Bunlar riske atılan şeyler. Deprem eğer çok hızlı bir kırılma yaparsa can kaybı 1 ise 10 olacak.
Bugün için hemen deprem olacak gibi bir işaret görmüyoruz. Bu konuyla ilgili başka hocalarımız söylese de biz o işaretleri görmüyoruz. Biz 4-5 adet parametre takip ediyoruz ve söylenildiği gibi bir durum görmüyoruz.
“ALT YAPI ÇALIŞMALARINDA DEPREM DÜŞÜNÜLMÜYOR”
İstanbul’a bakıldığında Marmaray, metro ve son bir şey daha duydum; Esenyurt-Ambarlı-Topçular gibi projelerden bahsediyorlar. Bunlar nasıl projeler, bu projeler akıl ziyanlığı. Bu projeler İstanbul’u tıkar depremden daha felaket hale geliriz. Nereden geçecek, E-5’i geçmesi lazım, İstanbul’da trafik diye bir şey kalmaz.
Metro 100 kilometreye ulaşan hızla gidebiliyor. Bu metroyu nasıl durduracağız deprem anında. 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem gece saat 03:00 sularında oldu ve biz bunları hissetmedik. O zaman metrobüs de yoktu. Kolaylık sağlanırken deprem güvenliği düşünülmüyor. Metronun raydan çıkma ihtimali büyük, metrobüsler daracık bir yolda gidiyor.