Uzayda İstanbul’un Fethi Devam Ediyor
İstanbul, Bizans İmparatorluğumun elinde ve halafethedilememiştir. Padişah Sultan İkinci Mehmet (Fatih) fetih hazırlıkları yapıyor. Bizans bunu biliyor ve kurtuluş çareleri arıyor.
Aslında bu anlattıklarımız, Dünya’dan 558 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın, dünyadan yansıyan ışıklarına baktığında gördüğü gerçek manzaradır. Fetih hala uzayda devam etmektedir.
I
şık, saniyede 300 000 kilometrelik hıza sahiptir. Fiziki olarak bilinen hiçbir cismin hızı, ışık hızına ulaşamamıştır. Işık, yaklaşık 40 000 km uzunluğundaki ekvator çevresini 0.13 saniyede, Dünya ile Ay arasındaki 384 000 km mesafeyi ise 1 saniyeden biraz fazla bir zamanda kat eder.
Bu kadar hızlı olan Işık, “Çok uzak mesafeleri de kısa zamanda alabilir mi?” diye bir soru aklınıza gelebilir. Fakat mesafeler arttıkça ve boyutlar büyüdükçe ışığın bu mesafeleri kat etme süresi de artar. Eğer mekân uzaysa ve boyut da sonsuzluksa, işte o zaman ışık saniyeleri; ışık dakikalarına, ışık dakikaları, ışık saatlerine ve ışık saatleri de, ışık yıllarına kadar devam eder. Dolayısıyla ışığın, insanları Dünya’da aciz bırakan hızı, uzayda çok daha farklı bir şekilde kendini göstermektedir. Bu da alıştığımız
insanvehayat / Mayıs 20111 33
ölçü birimlerinin uzayda kullanışlılığını ğı için bahsedilen süre, binlerce hatta mil- kaybetmesine sebep oluyor. yonlarca yıl olacaktır.
Işık Yılı
Işığın 300 000 km hızla bir yıl boyunca aldığı yoldur. Bunu açıkça yazmak istersek şöyle gösterebiliriz:
300 000 km x 365 gün x 24 saat x 60 dakika x 60 saniye= 9.5 trilyon km (yaklaşık) elde ederiz. Işık bir yıl boyunca hareket ettiği zaman 9.5 trilyon km yol alır. Dünya ölçülerine göre bu yol, o kadar uzundur ki en hızlı bir uzay aracımn bile, bu mesafeyi milyonlarca yılda alması mümkün değildir. Mesela, saatteki hızı 1 000 km olan bir jet, bu mesafeyi 1 milyon yıldan fazla bir zamanda ancak gidebilir.
Peki, Dünya’dan kalkıp en yakın yıldıza gitmek üzere bir uzay aracı yola çıksa ne kadar sürede oraya varabilir? Tabi ki bu süre, aracın hızına bağlıdır. Eğer hızı çok yüksek olursa, varış süresi de azalacaktır. Ama her ne olursa olsun, ışık hızına yaklaşamayaca-
Astronomik Birim (AB)
Astronomide kullanılan bir uzaklık bi- rimidir. Dünya ile Güneş arasındaki 149.6 milyon km uzaklık, 1 Astronomik Birimdir. Güneş ışınları bu mesateyi yaklaşık 8.3 da- kikada alır. Güneş, bize en yakın olan yıl- dizdir. Diğer yıldızlar Güneş’e göre bizden çok uzaktırlar. 1 Işık yıh, 1 AB’nin, yani Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yak- laşık 63 000 katıdır.
Gezegenler Güneş’ten uzaklıkları sıra- sıyla şöyledir: Merkür 0.4 AB, Venüs 0.7 AB, Dünya 1 AB, Mars 1.5 AB, Jüpiter 5.2 AB, Satürn 9.5 AB, Uranüs 19 AB ve Neptün ise 30 AB’dir.
1 Parsek = 3.26 ışık yılma denktir.
Dünya’ya en yakın Alpha Centauri yıl- dızı, 4.3 ışık yılı uzaklıktadır. Bu 4.3 ışık yılı, küçük bir ifade gibi olsa da, aslında bu mesafe km ile ifade edilemeyecek kadar bü-
SAMANYOLU GALAKSİSİ
Uzayda İstanbul’un Fethi Devam Ediyor
⦁ Dünya için 558. yıldönümü,
⦁ Alpha Centauri yıldızı için 554. yıldönümü,
⦁ Sirius (Akyıldız) için 550. yıl- dönümü,
⦁ Polaris* (Kutup yıldızı) için 88. yıldönümü,
⦁ 557 ışık yılı uzaklıktaki yıl- diz için 1. yıldönümü tören- lerle kutlanacaktır.
٠ ?oJaris (Kutup yıldızı 470 ışık yılı uzaklıktadır.)
yüktür. Yine bu yıldızdan çıkan ışınlar 4.3 yıllık bir yolculuktan sonra bize (dünyaya) gelmektedirler. Dolayısıyla biz bu yıldıza baktığımızda yıldızın 4.3 yıl önceki halini görebiliriz. Bir başka ifade ile biz şu anda Alpha Centauri yıldızından 4.3 yıl önce yola çıkan ışınları görüyoruz.
Gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan Sirius (Akyıldız) yıldızı, bizden
7) ışık yılı mesafededir. Biz, bu yıldızın 8.7 yıl önceki halini görebiliyoruz. Şayet Sirius yıldızında yaşayan, bir uygarlık varsa ve onlar çok gelişmiş teknolojiye de sahip olsalar, Dünya’ya baküklarmda, onlar da Dünya’mn
8) yıl önceki halini göreceklerdir.
Onlar da Bizi Görüyorlarsa
Dünya üzerinde şimdiye kadar tarihte çok önemli hadiseler yaşandı. Ve yaşanmaya da devam edecektir. Yazımn icadı, devletlerin kuruluşları, büyük fetihler, önemli şahsiyetlerin hayatı, kahramanlıklar… Bunlardan bizi ilgilendirenleri günü geldiğince, yıldönümlerinde yâd ediyoruz. Kutlamalar yapıyor, o günü tekrardan haürlıyoruz. Bu ay, yani mayıs ayı içerisinde, İstanbul’un fethinin çok mühim bir yeri var. Bu sene fethin 558. yılım kutluyoruz. 558 yıl önceki coşkuyu, heyecanı yeniden yaşamak istiyoruz.
Bizleri bir zaman makinesine bindirseler veya bir zaman tüneline girebilsek, doğruca fethin olduğu ana gitmek isteriz. Sonra da fethe şahitlik yapıp biz de o anı yaşamayı ve onlarla beraber olmayı arzularız. Sadece İstanbul’un fethine değil, tarihteki nice güzel zamanlara gitme arzusu, bizi daha da heyecanlandırır. Çünkü hala uzayda bir yerlerde İstanbul’un fethi devam etmektedir. Başka yerlerde de tarihteki nice güzel hadise…
Dünya’dan 558 ışık yılı uzaklıkta ve şu anda Dünya’nın 558 yıl önceki halini gören yıldız İstanbul’un fethini izleyebilmektedir. Yani oradan Dünya’mn 1453’teki hali, İstanbul’un fetih zamam görülebilmektedir. Onlar İstanbul’un fethine daha yeni şahit olmaktadırlar. Sultan İkinci Mehmet’in fetih için İstanbul’u kuşattığına ve 29 Mayıs günü fetih için geldiğine, İstanbul’un fethedileceğine, genç padişahın bundan böyle “Fatih” olarak anılacağım ilk defa görecekler, hadiseye canlı olarak şahitlik edeceklerdir.
558 ışık yılı uzaklıktaki yıldızda gelecek sene (2012) fethin 1. yılı kutlanacaktır. Bu sene 558 ışık yılı uzaklıktaki yıldızdan ilk defa görünecek olan İstanbul’un fethi, geçtiğimiz sene 557 ışık yılı uzaklıktaki yıldızdan ilk defa canlı olarak görülmüştü. Aslında yıllar geçmesine rağmen fetih her yıl yeniden canlanmaktadır. Devam eden canlılıkta sonsuz bir fetih silsilesi karşımıza çıkaktadır.
559 ışık yılı uzaklıkta bulunanlar için duyurulur: Gelecek yıl (2012) Bizans’ın elindeki İstanbul fethedilecektir. Daha sonra da dünyadan 560 ışık yılı uzakta olanlar.. .©
Dünya’dan 558 ışık yılı uzaklıkta ve şu anda, 558 yıl önce yola çıkan ışınları gören yıldız, İstanbul’un fethini izleyebilmektedir.