Haber

Virüs Kaybolmayabilir ama Hafif Hastalıklara Dönüşebilir

Uzmanlar, hastalığın bazı versiyonlarının yıllarca oyalanacağını söylüyor. Ancak gelecekte neye benzeyeceği daha az açık.

Halihazırda dünya çapında 2 milyondan fazla insanı öldüren koronavirüs, çiçek hastalığı gibi küresel bir aşı kampanyasıyla sonunda ortadan kaldırılacak mı? Tehlikeli yeni varyantlar aşılardan kaçacak mı? Yoksa virüs, soğuk algınlığı gibi hafif bir rahatsızlığa dönüşerek uzun süre ortalıkta mı kalacak?

Virüsleri inceleyen ve burada bulunan Dr. T. Jacob John, sonunda, SARS-CoV-2 olarak bilinen virüs, insanlığın birlikte yaşamayı öğrendiği diğer birçok bulaşıcı hastalığa katılarak “hayvanat bahçesindeki başka bir hayvan” haline geleceğini tahmin etti. Hindistan’ın çocuk felci ve HIV / AIDS ile mücadele çabalarının dümeni.

Ama kimse kesin olarak bilmiyor. Virüs hızla gelişiyor ve farklı ülkelerde yeni varyantlar ortaya çıkıyor . Novavax Inc. , şirketin aşısının İngiltere ve Güney Afrika’da dolaşan mutasyona uğramış versiyonlara karşı iyi çalışmadığını tespit ettiğinde, bu yeni varyantların riskinin altını çizdi . Uzmanlar, virüs ne kadar yayılırsa, yeni bir varyantın mevcut testlerden, tedavilerden ve aşılardan kurtulma olasılığının o kadar yüksek olduğunu söylüyor.

“İnsanlar sıklıkla tekrarlayan enfeksiyonlara mı maruz kalacaklar? Henüz bilinecek yeterli veriye sahip değiliz, ”diyor Columbia Üniversitesi’nde virüsler üzerine çalışan Jeffrey Shaman. Birçok araştırmacı gibi o da aşıların ömür boyu bağışıklık sağlama şansının zayıf olduğuna inanıyor.

İnsanların COVID-19 ile yaşamayı öğrenmesi gerekiyorsa, bu bir arada bulunmanın doğası sadece bağışıklığın ne kadar sürdüğüne değil, aynı zamanda virüsün nasıl geliştiğine de bağlıdır. Grip gibi yıllık aşılar gerektirecek şekilde her yıl önemli ölçüde değişecek mi? Yoksa birkaç yılda bir mi ortaya çıkacak?Virüsleri inceleyen Science makalesinin ortak yazarı Ottar Bjornstad, diğer koronavirüslerden elde edilen bağışıklık – soğuk algınlığına veya SARS veya MERS’e neden olanlar gibi – zamanla azalırken, yeniden enfeksiyondan sonraki semptomların ilk hastalıktan daha hafif olma eğiliminde olduğunu söyledi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde.London School’da virüsler üzerine çalışan Mark Jit, yeni varyantlar ortaya çıktıkça – bazıları daha bulaşıcı, bazıları daha öldürücü ve bazıları muhtemelen aşılara daha az duyarlı – bilim insanlarına virüsün geleceği hakkında henüz ne kadar şey bilmediklerini hatırlattı. Hijyen ve Tropikal Tıp.

Bu virüsü yalnızca yaklaşık bir yıldır biliyoruz, bu nedenle henüz beş yıl veya 10 yıl boyunca davranışını gösterecek veriye sahip değiliz” dedi.

2021’de yapılan 12 milyardan fazla koronavirüs aşı aşısı içinden zengin ülkeler yaklaşık 9 milyar satın aldı ve birçoğunun daha fazlasını satın alma seçeneği var. Queensland Üniversitesi’nde virüsler üzerine çalışan Ian MacKay, bu eşitsizliğin daha yoksul ülkelerin aşı için daha uzun süre beklemek zorunda kalmasına neden olacağı ve bu süre zarfında hastalığın yayılmaya ve insanları öldürmeye devam edeceği için bir tehdit olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir