Viyana Toplantısında Suriye Konusunda Anlaşma Sağlandı
Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen üçüncü tur Suriye görüşmelerinden sonuç çıktı. Toplantı sonrası açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği konusunda ise bir anlaşmaya varılmadı.
18 AYDA SEÇİM YAPILMASI MASAYA YATIRILDI
ABD ve Rusya’nın ortak girişimiyle Avusturya’nın Başkenti Viyana’da Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan, 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Viyana’da Suriye görüşmelerine katılan ülkelerin Suriye’de 18 ay içinde bir seçimin olmasını istediklerini söyledi.
“MUHALİFLERLE GÖRÜŞMEYE BAŞLANMASI KONUSUNDA MUTABIKIZ”
Görüşmelerin ardından basına kısa bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Toplantıya katılan ülkeler Suriye’de 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor” dedi. Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını da söyledi.
KERRY, TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMADA BULUNDU
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin sonucuna ilişkin olarak yaptığı ortak açıklamada, Fransa’yı kana bulayan saldırılara değindi.
Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry, toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Barış görüşmelerine taraf olan ülkeler, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı.”
“GEÇİCİ HÜKÜMET 6 AY İÇİNDE KURULACAK”
6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad’ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.
Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak’a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.
LAVROV: SURİYE ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
Kerry’nin ardından sözü alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, toplantı öncesi Paris ve Beyrut’ta yaşamanı yitirenler için saygı duruşu yapıldığını açıkladı. Lavrov “Suriye acil çözüm bekliyor ve bu konuda herhangi bir ön koşul olamaz” dedi.
ATEŞKES KARARI
Uluslararası Suriye Destek Grubu adı altında yazılı açıklama yayınlayan ülkeler, Birleşmiş Milletler himayesinde Cenevre Bildirgesi’ni baz alan bir ateşkesin en kısa sürede uygulamaya konacağını söyledi. Ancak söz konusu ateşkes “IŞİD, Nusra ya da diğer terörist grupları” kapsamıyor. Suriyeli muhaliflerin ve Esed hükümetinin resmi görüşmelere başlama tarihi olarak 1 Ocak belirlendi. Ayrıca ülkelerin tümü, destekledikleri ya da nüfuzları altında bulunan grupların gereken adımları atmasını sağlama sözü verdi.
Suriye’deki savaşçı gruplardan hangilerinin muhalif, hangilerinin terörist olduğu konusunda ise katılımcı ülkeler arasında bazı ayrılıklar var. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terör listesinde bulunan ve katılımcı ülkelerin istihbarat servislerinin üzerinde anlaşabileceği bir liste oluşturmak konusunda Ürdün koordinasyonu sağlayacak.
TOPLANTIYA KATILAN ÜLKELER
14 Kasım Cumartesi günü yapılan toplantıya bu kez katılım yüksek oldu. Toplantıya ABD, Türkiye, Arap Birliği, Çin, Mısır, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler ve İngiltere’den temsilciler katıldı.