Vücudu karış karış tarayacak hap
Bu minik hap, insan vücudu içerisinde gezinecek ve bizi bakın hangi dertten kurtaracak?
Kolon kanseri için kontrolden geçmek genellikle hoş olmayan ve pahalı bir deneyim. Ancak medikal mühendisler tarafından geliştirilen kablosuz algılayıcılara sahip bir hap, daha ucuz bir alternatif sunabilir.
“Check Cap” adlı bu hap, Google’ın otonom arabalarında kullanılan LIDAR teknolojisine benzer bir sistem kullanmakta. Kolon içerisinde ilerlerken, hap tarafından yayılan bir sinyal, kolon duvarlarından ne kadar uzakta olduğunu hesaplıyor. Bu işlemin yolculuk sırasında her yönde yapılması sayesinde de kolon içerisinin tam bir haritası çıkartılabiliyor.
Bu veri, sırtınızın alt kısmına yapıştırılan kablosuz bir cihaza gönderiliyor ve bu cihaz, bir sonraki doktor ziyaretinize kadar verileri depoluyor. Daha sonra doktorunuz tam bir 3D model yaratabiliyor ve bu model sayesinde, CT taramasında da olduğu gibi düzensizlikler belirlenebiliyor.
Check Cap, büyükannesi 48 yaşında kolon kanseri sebebiyle hayatını kaybettikten sonra 10 yılı aşkın bir süredir bu sistemin üzerinde çalışan Yoav Kimchy’nin ürünü. Bu ürün, sunduğu rahatlığın yanı sıra, geleneksel kolonoskopiye göre daha ucuz.
Yayılan radyasyon da oldukça zayıf ve iki hava alanı vücut taramasına veya bir bavul X-ray’ine eşit durumda. Sistem, şu anda Avrupa’da test edilmekte ve eğer her şey olması gerektiği gibi ilerlerse, 2016 yılında yaygın kullanımına başlanabilir.
İNSANLIĞI ETKİLEYEN 8 BİLİMSEL DENEY