Genel

YAPRAKBİTİ.

YAPRAKBİTİ.

 

 

Yaprakbitleri bitkilerin yapraklarının yanı sıra sap ve kök bölümlerine de üşüşerek zarar verebilen küçük böceklerdir. Tarım bitkilerinde büyük zarara yol .açan birçok türü vardır. Bunlardan gül yaprakbiti {Macrosiphutn rosae) güllere, bakla yaprakbiti {Aphis fabae) bakladan başka fasulye, pancar, havuç, enginar gibi bitkilere zarar verir. Lahana yaprakbiti {Aphis brassicae) lahana, şalgam ve benzeri bitkilerin yaprakla-n üstünde yaşayan, koyu yeşil gövdeli, çok yaygın bir böcektir. Elma pamuklubiti {Erio-soma lanigerum) elma ağaçlarında, pamuğu andıran mumsu beyaz salgısının altında gizlenir. ■
Yaprakbitleri ancak, büyüteç, altında, iyi görülebilecek ölçüde küçük böceklerdir. Dişilerin çoğu, erkeklerin ise küçük bir bolümü kanatsızdır. Çok uzun olan gagaları başın önünden çıkarak bacakların arasından geriye doğru uzanır. Gövdenin arka ucunda hemen her zaman meme biçiminde bir çift borucuk vardır. Yaprakbiti gagasını bitkiden özsuyu emmek için kullanır. Emdiği özsuyun.küçük bir bölümünü sindirebilir. Geriye kalanı ise pek az değişikliğe uğratıp tatlımsı i bir sıvı halinde dışarı atar. Bu dışkı bazen yaprakların üzerinde yapışkan bir tabaka oluşturacak ölçüde boldur., Yerleşim alanlarında yaprakbiti saldırısına uğramış ağaçların yapışkan yapraklan havadaki toz ve isi tutarak siyah bir görünüm alır.
Birçok böcek, özellikle de karıncalar yap-rakbitlerinin tathmsı dişkısını pek sever. Ka-■ıncaların yaprakbitlerinden daha çok dışkı elde edebilmek için onları duyargalanyla dür-tüklediklferi gözlenmiştir. Üstelik karmfcalar yaprakbitlerini kötü hava koşullarından ve doğal düşmanlarından koruyacak sığınaklar yapar. Bazen de onları sürü güder gibi bir araya toplar ya da uygun bitkilere taşır.
Yaprakbitleri inanılmaz bir hızla ürer. Kuşlar, uğurböcekleri ve öbür böcekler,, bu zararScience Photo ‘LibrarBüyütülmüş bir kuş kirazı yaprakbiti (sağda) yeni attığı dış iskeletinin (solda) yanında arpayla beslenirken. Yaprakbitleri erişkin biçimlerini alana kadar beş kez deri değiştirir. Bu tür, taneli bitkilere virüs hastalıkları bulaştıran bir zararlıdır.
yemese, bütün bitkiler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırdı. Yaprakbitlerinin varlığını sürdürebilen küçük bir bölümü bir bitkiden öbür bitkiye çeşitli hastalıkları da bulaştınr. Ama yaprakbitleri bitkilere püskürtülen böcek ilaçlanyla yok edilebilmektedir.
Yaprakbitlerinin çoğu kışı yumurta evresinde geçirir. Baharda çatlayan yumurtalardan yalnız dişiler çıkar. Bunlar erkeklerle çiftleşmez ve yumurtlamazlar. Ama kanatsız dişi yaprakbitleri yazın art arda canlı yavru doğu-Er!:ckciz gcrçcîıîcçcn bu çeşit üreme biçimine döllenmesiz üreme denir. Daha sonra bazı yavrular kanatlı dişilere dönüşür ve bunlar öbür bitkilere doğru uçar. Sonbaharda ortaya çıkan erkeklerle çiftleşen dişiler kış soğuklanna dayanacak yumurtalarını bırakır. Böylece yaşam çevrimi tamamlanmış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir