Genel

YARASA

YARASA

YARASA

Mesozoik devirde nesli sönmüş “olan pterodaktil ile bugünkü kuş ve yarasa kanat* lartnın karşılaştırmalı şeması.
kadar derindir. Eski kuşlarla günümüz kuşları arasında da geçiş fosillerine rastlanmıyor. Tersine, mesozoik devirde eski kuşların nesli kesilmekte ve elli milyon yıllık bir kesintiden sonra modern kuşlar, çırpma uçuşuna uygun gelişmiş kanatlarıyla belirmektedir. Aslında bir kuş değil, uçon bir memeli hayvan olan yarasada da, kanatların ani gelişimine tanık oluyoruz. Fosiller arasında önce, yarasanın atası olan, tarla faresine benzer kanatsız bir hayvana rastlıyoruz, sonra yarasalar birden kanatlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Öyle arada yarım kanatlı bir yarasa bulamıyoruz! Ayrıca şunu eklemek gerekir ki, Darvvin bile, böyle ancak mükemmel şekliyle işleyebi-len organların oluşumunu kendi nazariyesiyle açıklamakta güçlük çektiğini itiraftan hiçbir zaman çekinmemiş ve bunu yazılarında belirtmiştir.
Bilim adamları, yaptıkları biyofizik, jenetik ve paleontolojik araştırmalar sonucunda, 1970′-lerin başında şu sonuçlara ulaşmışlardı: a) Türlerin ve organların evrimi yavaş mutasyonların yanında, ani sıçramalarla da gerçekleşmiştir,
b) Kalıtsal özelliklerin taşıyıcısı olan jenlet türün biçimini sabitleştirici bir mekanizm ve tesadüfi mutasyonlarla yeni biçimlerin ol ması imkânını geniş ölçüde kısıtlarlar, c) çük tesadüfi mutasyonların ortaya çıkış or ve sıklığı, karmaşık organların oluşumunu aç lamaya yeterli değildir.
1980’e doğru “Yeni biyolojik evrim teoris geliştirilmiş bulunuyordu. Bu teoriye gör 1) Biyolojik biçimlerin oluşumu, tesadüfi muta yonlardan çok, dış çevreden gelen fiziksel v kimyasal etkilere dayanır, 2) Gerek fosil b luntuları, gerekse biyofizik kanunları, sıçram mutasyonların olabileceğini kanıtlamaktadı 3) Çevre, sadece oluşan türü ayıklayıcı deği doğrudan doğruya türün oluşumunu etkileyi rol oynar, 4) Büyük sıçramalı mutasyonlar, çe re şartlarındaki önemli değişikliklerin canlı üz rindeki etkisiyle ortaya çıkar.
1984’ün yaşadığımız bugünlerde, işte b, noktaya erişmiş bulunuyoruz. Muhakkak ki, göz ler ve kanatlar önemli ihtiyaçları karşılayan or ganlardır; türlerin gelişim tarihi, canlıların, or taya çıkan yeni şartlara uyabilmek için çevre-l
BİLİM ve TEKHlto
Jeolojik çağlarda yaşamış uçan kuş ve kertenkeleler

YARASA ile ilgili aramalar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir