Yarıyıl Tatili ne zaman bitecek Okullar ne zaman açılıyor 2016
Milyonlarca öğrenci heyecanla beklediği yarıyıl tatiline kavuştu. Fakat bu dönem nasıl değerlendirilmeli? Sömestrı verimli geçirmek isteyenler için birkaç önerimiz var. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlananları da unutmadık. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel sınava hazırlanan gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu. Peki Yarıyıl Tatili ne zaman bitecek Okullar ne zaman açılıyor 2016 tarihi
Okullar 2. dönem için 8 Şubat 2016 Pazartesi günü açılıyor. Yarıyıl tatili sınavlara hazırlanan adaylar ve diğer öğrenciler için hem eksiklikleri kapatmak, hem de dinlenmek ve eğlenmek için iyi bir fırsat. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel, her öğrencinin mizacına, kişiliğine, düşünme stiline göre bir çalışma programı hazırlamasının önemli olduğunu söylüyor. Ailelere de bir önerisi var: “Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza ‘sana güveniyorum’ mesajını verin. Onu anlamaya çalışın.” İşte Prof. Dr. Yüksel’in öğrencilere ve ailelere tavsiyeleri:
BAŞARININ YOLU VERİMLİ ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINDAN GEÇİYOR
Her öğrencinin mizacı, karakteri, kişiliği, düşünme stili farklı. Bu nedenle genel bir çalışma programı önermek gerçekçi değil. Bazı öğrenciler kendilerine özgü yöntemler bulup neyi, nasıl yapacaklarına kendileri karar vermeyi tercih eder. Bunlar, kendi çalışma programlarını oluşturmaktan hoşlanır. Bazı öğrenciler kuralları izlemeyi sever ve yapısı önceden belirlenmiş çalışma programlarına uymayı ister. Bazıları ise kuralları ve süreçleri değerlendirmeyi, eleştirmeyi sever. Bir öğrenci, hayatını düzene koyarsa, azmettiği işi başarabilir. İnsan doğuştan getirdiği potansiyelini değiştiremez, ancak daha uygun koşullar sağlayarak öğrenme başarısını yükseltebilir. Öğrencinin, potansiyelinin şimdiki başarı derecesinden yüksek olduğunu anlamasının yolu verimli çalışma alışkanlığı edinip çalışmasından geçiyor.
ESNEK ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURUN
Verimli çalışmanın yolu, zamanı belirlenen amaçlara uygun planlamaktan geçiyor. Planlı çalışmak, öğrenciye yaptığı çalışmanın yönünü gösterir, sık sık karar değiştirmekten kurtararak zamanı boşa harcamasını önler. Türk toplumu kültürlerarası araştırmalarda ‘esnek zaman’ yönelimine sahip bir toplum olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle katı bir çalışma programı yerine esnek bir program uygun olabilir. Planlı çalışma süreci, öğrencinin hangi konuyu/dersi, niçin, ne zaman, nasıl ve nerede çalışacağı sorularına verilecek cevapları içeren etkinlikleri planlamasıdır. Bunun için amaç ve hedefleri belirlemek ve zamanı planlamak önemli. Amaç belirlemek öğrencinin ‘Hangi konuyu/dersi niçin çalışacağım?’ sorusuna cevap araması ve bulmasıdır. Zamanı planlamak, çalışılacak dersleri ya da konuları belli sürelere bağlamakla olur.
ÖNCE SÜREYE KARAR VERİN
Günlük ve haftalık planların yapılabilmesi için önce süreye karar verilerek, belirlenmesi gerekiyor. Bu planlar çocuğun davranışını değiştirecek. Bu da bir düşünceyi dönüştürecek. Davranış değişmeden düşüncenin değişmesi beklenemez.
Günlük çalışma planı: Öncelikle amaçlar ve hedefler belirlenir. Sonra yapılacak etkinlikler yani çalışılacak dersler sıralanır. Bu dersler önem derecesine göre sınıflandırılır ve günlük plana yerleştirilir.
Haftalık çalışma planı: Bir bakıma belirlenen uzak amaçlara ulaşabilmek için yapılan plandır. Dersler haftalık plana alınırken sınavlara hazırlık, ödevler; sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler, hobiler, kurslar ve dinleme için zaman ayırmak gerekir.
AİLELER DE ÇOCUKLARINA DESTEK OLMALI
Sınav bizim kültürümüzde sadece öğrencide değil, aile üzerinde de baskı yaratıyor. Bunu azaltmak için anne-babalar önce kendilerini tanımalı, eğitmeli ve geliştirmeli. Anne-babalar ve çocuklar olarak hepimiz acemiyiz. Herkes sahip olduğu rolü daha önce hiç deneyimlemedi. Çocuklar, ilk defa ergen oluyor ve böyle sınavlara giriyorlar. Dünya ilk defa parmaklarımız arasında (sosyal paylaşım siteleri, internet bu kadar yaygın halde). Bu süreçte çocukların öykülerini dinlemek, duygusal destek olmak, güvenildiğini hissettirmek, problemleri birlikte çözme/uzlaşma ve koşulsuz kabul uygun yaklaşımlardan. Çocuğunuz ile ilişkilerinizi gözden geçirin. Anne-babaların çocuklarını disipline etme biçimleri; sevgiyi çekme, güç kullanma ve açıklama şeklinde olabiliyor. Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza “sana güveniyorum” mesajını verin. Onu anlamaya çalışın. Çocuğun davranışları yerine düşünceleriyle ilgilenin. Konuştuğunuz konular hep okul, ders, sınav olmasın. Hayat bunlardan ibaret değil. Çocuklarınızla özel ve duygusal konularda sohbet edin. Hikayelerini dinleyin. Güç uygulayarak (internet kullanmayı yasaklama gibi) disipline etmek yerine açıklama yaparak kurallar belirlemeyi tercih edin.
OYUN, PROBLEM ÇÖZME ARACIDIR
İnsanların temel psikolojik ihtiyaçlarından biri, eğlenmedir. Albert Einstein “Oyunlar en neşeli araştırma biçimidir” ifadesi ile oyunun önemine işaret ediyor. Öğrenciler oyun oynarken araştırma yapabilir, yeni şeyler öğrenebilir. Oyun, öğrenmenin, çalışmanın ve değer yaratmanın baskın yollarından biri. Öğrenciler için kendini ifade etme ve keşfetme olduğu kadar problem çözme aracıdır da. Çocuğun eğlenme, bağlantı kurma, özerklik ve güç ihtiyaçlarını karşılama işlevini yerine getirebilir. Aileler, çocuklarıyla birlikte aktiviteler planlayabilir. Tiyatroya ve sinemaya gitmek, müze ya da tarihi kültürel mekanları gezmek gibi. Ayrıca evde birlikte yapılabilecek aktivite ve oyunlar tercih edilebilir.
Acaba tatilde ne yapsak diyenlere öneriler
TİYATRO MÜZİKAL GÖSTERİ
Keloğlan İzmir’de
Birinci İzmir Çocuk Oyunları Festivali kapsamında İzmirli sanatsever minikler Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde farklı çocuk oyunlarıyla buluşuyor. ‘Pepee’, ‘Keloğlan Müzikali’, ‘Ters Çocuk’, ‘Alaylı Burü’, ‘Alattin’in Sihirli Lambası’, ‘Küçük Prens ve Çiçek’, ‘Benim Güzel Pabuçlarım’, ‘Kahraman Soytarı’, ‘Mutluluk Ormanı’ oyunları farklı gün ve saatlerde 31 Ocak’a kadar sahneleniyor. Oyunların biletleri 28-34 TL arasında satılıyor.
Antalya’ya kaplumbağa Silva konuk
Antalya’da bulunan Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde ‘Kepezli Kaplumbağa Silva’ adlı oyun 27 Ocak Çarşamba saat 13.30 ve 30 Ocak Cumartesi saat 11.00’de sahnelenecek.
Ankara’da ‘İnatçı Keçi’
Sanatolia Sincap Çocuk Tiyatrosu’nun ‘İnatçı Keçi’ oyunu 26-27-28-30-31 Ocak ve 4-6-7 Şubat tarihlerinde Ankara Antares Sanat Merkezi Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Oyunda arkadaşlarının İnatçı Keçi’ye evini ve ormanını koruması için sorumluluk duygusunu vermeye çalışırken girdiği mücadele anlatılıyor. Etkinliğin bilet fiyatlarıysa 17 TL.
Müge ve Mine kardeşler Samsun’da
‘Canım Kardeşim’ adlı çizgi dizi, müzikli bir gösteriyle bugün Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde çocuklarla buluşuyor. İki kardeş Müge ve Mine, yanlarına sevimli kedileri Mıncır’ı da alarak dünyayı dolaşıyor. Saat 12.30 ve 14.30’daki gösterilerin bilet fiyatları 23 TL.
Buzda, Peter Pan ve Sindirella
Dünyaca ünlü çocuk masalları ‘Peter Pan’ ve ‘Sindirella’yı buz pateniyle birleştiren gösteri; 3-7 Şubat tarihleri arasında İstanbul Maslak TİM’de sahnelenecek. Gösteride, Peter Pan ‘Varolmayan Ülke’ye doğru fantastik bir yolculuğa çıkıyor ve korsanların lideri kaptan Hook ile korkusuzca savaşıyor. Çocukların en sevdiği hikayelerden biri olan Sindirella ise buzda dans konseptiyle çok farklı bir gösteri olarak izleyenlerin karşısına çıkıyor. Bilet fiyatları 40 ile 100 TL arasında değişiyor.
Pepee’den yeni yılın ilk konseri
Pepee yeni yılın ilk konserini 31 Ocak saat 13.00’te İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde verecek. Türkiye’nin ilk Milli Çizgi Film kahramanı Pepee şarkılarla, türkülerle de eğlendirmeye devam edecek. Bilet fiyatları 29.50-34.50 TL arasında.
SİNEMA
Karlar Kralı Norm
Animasyon, macera ve komedi türündeki ‘Karlar Kralı Norm’ ABD ve Hindistan ortak yapımı. Trevor Wall’un yönettiği filmin seslendirme kadrosunda Rob Schneider, Heather Graham, Ken Jeong gibi isimler yer alıyor. Senaryosu ise Jack Donaldson’a ait. Filmin konusu kısaca şöyle: Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki evlerinden edilen Norm isimli kutup ayısı ve onun üç yaban sıçanı arkadaşı New York’a getirilir. Norm burada bir şirketin maskotluğunu yapar. Kaderle bağlantılı olarak Norm ve arkadaşları yakında asıl evleri olan Kutbu öğreneceklerdir.
Köstebekgiller 2
Gölge’nin Tılsımı Yerli animasyon ‘Köstebekgiller: Perili Orman’ın devam filmi ‘Köstebekgiller 2: Gölge’nin Tılsımı’ vizyondaki filmlerden. Yönetmenliğini Kudret Sabancı ve James Bobin’in yaptığı filmde yine İnci Türkay, Reyhan Asena Keskinci ve Ege Yazar’ın yanı sıra sevilen oyuncu Janset de yer alıyor. Filmde Köstebekgiller ailesinin yeni maceraları minik seyircilerle buluşuyor.
İyi Bir Dinozor
ABD yapımı animasyon film ‘İyi Bir Dinozor’ vizyonda. Filmin yönetmenliğini Peter Sohn üstleniyor. Senaryosu ise Meg LeFauve’e ait. Filmde, iyi kalpli bir Apatosaurus olan Arlo, talihsiz olaylar sonucunda ailesinden ayrı düşüyor ve uzun bir yolculuğa başlıyor. Kendisine bu yolda ise hiç beklemediği biri, bir insan eşlik ediyor.
ATÖLYELER
Pera Müzesi
Pera Eğitim, 26 Ocak- 7 Şubat tarihleri arasında, ‘Yarıyıl Tatili Eğitim Etkinlikleri’ kapsamında 4-6 ve 7-14 yaş gruplarına yönelik, süreli sergilerle bağlantılı çeşitli atölyeler düzenliyor. 10 kişilik kontenjanlı atölyelerin süresi 2 saat. Atölye başına katılım bedeli 45 TL.
İstanbul Modern
İstanbul Modern Sanat Müzesi, 25 Ocak- 5 Şubat arasında çocuklara sanat dolu bir program sunuyor. 7-12 yaş aralığındaki çocuklar bu program kapsamında sabah saatlerinde müze uzmanlarıyla birlikte sanatı yorumlamaya yönelik atölyelere ya da öğleden sonra sanatçıların yönetiminde gerçekleşen, sanat projeleri üretmeye odaklanan çalışmalara katılabiliyor.
Akbank Sanat
Akbank Sanat, yarıyıl tatili boyunca birbirinden eğlenceli ve yaratıcı atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor. 5-14 yaş arasındaki çocuklar için, yaratıcı dramadan oyuncak heykele, linol baskıdan mozaiğe konusunda uzman eğitmenler eşliğinde hafta içi ve gündüz saatleri seçenekleriyle gerçekleştirilecek atölyeler ile çocuklar eğlenirken, aynı zamanda da öğrenme fırsatı bulacak. Atölyelere katılım ücretleri 10 ile 20 TL arasında değişiyor. Çocuk şehrinde bir gün Türkiye’nin ilk çocuk şehri KidzMondo’da çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor. Trump Alışveriş Merkezi’ndeki KidzMondo’da 4-14 yaş arasındaki çocuklar 40 farklı meslek ünitesinde çalışıp para kazanıyor. Şehre havaalanından giriş yapıyor, istediği mesleği seçiyor, kostümlerini giyiyor ve işinin başına geçiyor. 25 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında sömestr tatili çalışma saatleri her gün 10.00-14.00 ve 15.30- 19.30 arasında. Etkinliğin fiyatlarıysa 60 ile 30 TL arasında değişiyor.
KİTAP
Çocuk kitabı yazarı Süleyman Bulut, öğrencilere yarıyıl tatilinde okuyabileceği kitap önerilerinde bulundu. Bulut’un önerileri şöyle:
7-13 yaş
Annemin Çantası / Sara Şahinkanat/ YKY
Birinci sınıflar için müthiş çizimli harika bir öykü. Önerim yazarın bütün kitapları.
Vaay, Panama Ne Güzelmiş / janosch / Kelime Yayınları
Yazarın bütün kitapları gibi bu da çok güzel. Sonuca odaklanmayan bir arayış öyküsü.
Görünmez Olan Tonino’nun Maceraları / Gianni Rodari / Can Çocuk Yayınları
Yalnızlığın arkadaşlıkla aşılmasını anlatıyor Rodari, hayal ve espri gücüyle. Önerim yazarın bütün kitapları.
14-17 yaş
Çizgili Pijamalı Çocuk / John Boyne / Tudem Yayınları
Yaşananlardan roman çıkarmanın çok başarılı bir örneği. Her yaş için aslında.
Bunun Adı Findel / Andrew Clements / Günışığı Kitaplığı
Dilin tadına varmanın çok başarılı örneği. Yazarın diğer kitapları gibi.
Ö.T.E.K.İ. / Pedro Marias / İletişim Yayınları
Farklılığı görmenin ve algılamanın romanı.
MÜZELER
Özel bir program olmasa da kış tatillerinin gözdesi konumundaki müze ziyaretleri de, bir alternatif olarak düşünülebilir. Hem ailece, hem de okul gezisi ya da arkadaş grupları ile gidilebilecek müzelerden birkaçı ise şöyle:
İstanbul: Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Oyuncak, Sakıp Sabancı ve Rahmi Koç Müzesi.
Ankara: Anıtkabir, Kurtuluş, Cumhuriyet, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, PTT Pul Müzesi.
İzmir: Arkeoloji, Atatürk, Bergama, Efes Müzesi ve Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi.
Esra ÜLKAR