Yatay geçişte yeni uygulamanın avantajları

Yatay geçişte yeni uygulamanın avantajları218208

YÖK çarpıcı rakamların ardından harekete geçiyor. Her yıl 500 bin öğrencinin okulunu ya da bölümünü beğenmediği için yeniden sınava girmesi YÖK’ü bu konuda harekete geçirdi. Yapılan yeni çalışmaya göre artık yatay geçişlerde öğrencilere pek çok kolaylık sağlanacak.

YÖK’ün yeni uygulamasını AjansHaber’e değerlendiren Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, bu uygulama ile avantajları, öğrencilerin için sağlayacağı kolaylıkları, kimlerin yararlanabileceğini paylaştı.

NOT ORTALAMASININ YANINA TABAN PUAN DA EKLENDİ

Yatay geçişlerde daha önceki yıllarda not ortalamasına göre bir yatay geçiş hesabı vardı. Bir yılın sonunda aldığı not ortalamasına göre bu aday yüksekliği esasına göre okuduğu bölüme eş değer bir bölüme gidebiliyordu. Bunun bir takım zorlukları vardı. Yani olay sadece not ortalamasına dayanıyordu. Burada artık taban puan şartı sağlıyor. Eski yöntem yine geçerli, onda bir eksiklik yok. Bunun yanında şimdi bir de taban puan şartı var.

YATAY GEÇİŞTE YENİ UYGULAMANIN AVANTAJLARI

Taban puan şartı, girdiği sene aldığı puan ya da o puanın altında, tutan puana göre istediği yerler varsa onlara yatay geçiş yapabiliyor. Bu bir rahatlık sağlıyor. Bir avantaj sağlıyor adaya. Sadece not ortalamasına göre değil, kazandığı yılki puanı ve o puanın altındaki yerlerden istediği yerler varsa, o aşamada dikkat etmediyse, aklına gelmediyse bu adaylara bir avantaj daha sağlıyor.

“KAZANDIĞI HALDE İSTEMEDİĞİ YERLEDE OKUYANLARIN SAYISI FAZLA”

Üniversiteyi kazanan adaylarda yüzde 10’luk bir dilim istediği yere ulaşabiliyor. Kazandığı halde çok istemediği yerlerde okuyan öğrenci sayısı da çok fazla. Tekrar sınava girenlerde de 500 binleri bulan öğrenci sayılarına ulaşıyoruz. Bunlar oturup da düşünmeyi gerektiren durumlar. Burada da çocuklar için bir avantaj.

ÜNİVERSİTELER YÜZDE 30 KONTENJAN AYIRACAKLAR

Yüzde 30’luk kontenjan ayırmak zorunda üniversiteler. Yüzde 30’luk bir kontenjan daha tolere edilebiliyor. 100 kişilik kontenjan dışarından geleceklerle 130’a kadar çıkabiliyor. Bu önemli bir oran aslında. Yüzde 30 az değil oldukça fazla. Bu açıdan da bir avantaj.

“ÜNİVERSİTELER AÇISINDAN DEZAVANTAJI VAR”

Yalnız üniversite açısından bir dezavantaj var. Bir bakıyorsunuz çat kapı birisi geldi. Olay sadece kontenjan olayı da değil. Puanım tutuyor diyerek geliyor ve memnun olmadığı takdirde 1 yıl sonra geri de dönebiliyor ama üniversite açısından baktığımızda çok olumlu bir uygulama da değil. Önemli olan ise öğrenciyi küstürmemek, memnun edebilmek öğrenciyi.

UYGULAMADAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Bu uygulama sadece lisans için geçerli değil, ön lisans için de geçerli. Lisanstan ön lisansa, ön lisanstan lisansa geçiş için de söz konusu. Yeter ki kazandığı yılın puanı o bölümlere ulaşabilsin. Adaylar Ağustos’un sonuna kadar başvurabiliyorlar. İngilizce hazırlık sınıfı okurken taban puan ile Türkçe bir programa geçmek de mümkün, yatay geçiş yapabiliyorlar.
KAYNAK: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*