Zayıflama çayları ölüm saçıyor
Beyin iştah merkezini baskılayan zayıflama ilaçlarının yan etkiler gösterdiği ve özellikle ergenlik yaşındakileri tehdit ettiği belirtildi.
Ege Üniversitesi Çocuk Acil Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ulaş Saz, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde zayıflama hapı kullandıktan sonra fenalaştığı ileri sürülen ve hayatını kaybeden lise öğrencisi Belgin Elmalı’nın (15) kesin ölüm nedeninin henüz bilinmediğini, ancak obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ölümcül sonuçlara yol açtığının bilindiğini söyledi.
“Sibutramin hidroklorür monohidrat” içerikli ilaçların ölümlere yol açması nedeniyle 2010 yılının Ekim ayında tüm dünyada yasaklandığını hatırlatan Doç. Saz, yine de Çin’de üretilen aynı içerikli ilaçların internet üzerinden satın alınabildiğine dikkati çekti.
24 SAATTE ÖLDÜREBİLİYOR
Çocukların ve gençlerin kolayca ulaşabileceği bu ilaçların anfetamin içermeyen iştah baskılayıcı olarak etki gösterdiğini, antidepresan özellikler taşıdığını da söyleyen Saz, 1 – 2 saatte emilen bu ilacın 3-4 saatte tüm vucuda yayıldığını dile getirdi.
Kısa sürede zayıflatan ilaçların 24 saatte de öldürebildiğini söyleyen Saz, “Kullanımı yasak olan bu ilaçlar, kısa sürede tansiyon, nabız ve ateş yüksekliğine, ciddi karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Hasta havale geçirerek ölebiliyor. Muhtemelen bu çocuğun da kalbini ya da beynini etkilemiş olabilir” diye konuştu.
Saz, “sibutramin hidroklorür monohidrat” içerikli ilaçların başka kod isimlerle de internet üzerinden satılabileceğini anlattı.
ERGENLERİN TALEBİ YOĞUN
Bu ürünlere özellikle ergenlik döneminde olanların yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Saz, Türkiye’de ortalama her 3-4 ayda bir yasaklanan haplar, tehlikeli cerrahi yöntemler nedeniyle ölüm vakalarının yaşandığına dikkat çekti.
Zayıflama ilaçları, çayları ya da haplarının sanal ortamda pazarlanmasının önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Saz, zayıflamak isteyenlerin internetten ilaç almak yerine uzman doktorlara, diyetisyenlere başvurması ve spora başlaması gerektiğini dile getirdi.
EBEVEYNLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Özellikle gençlik döneminde psikolojik rahatsızlıklara neden olan obeziteye karşı çocuklukta önlem alınması gerektiğini söyleyen Ulaş Saz, ebeveynlere “dengeli beslenme” uyarısında bulundu.
Yetişkin çağındaki obezitenin yüzde 80’inin çocukluk dönemine dayandığını da söyleyen Saz, anne ve babanın yasak madde veya ilaç kullanımını fark edebileceğini aktardı.
Yasak ilaçları ailelerinden habersiz kullanan ergenlerde bazı sıra dışı davranışların görülebildiğini söyleyen Saz, “Çocuğunuzun hiç tanımadığınız arkadaşları varsa, okula devamsızlığı varsa, tuhaf saatlerde evden çıkıp geri dönüyorsa bunlar madde kullanımını ya da bu tür ilaçların kullanımını işaret eder. Dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.
Kaynak: AA