ZEHİRLİ BİTKİLER.

ZEHİRLİ BİTKİLER.

 

Bazı bitkilerin çiçek, yapraky tohum, meyvem kÖk gibi çeşitli’Organlarında ya da bütün dokulârıhda zehirli bileşikler bulunur. Bitkilerin bu zehirleri otçul hayvanlara, ‘karşı bir savunma âraci? blarâk ürettikleri sanılmaktadır. .
Doğalda küçük otsu bitkilerden ağaçlara kadar .çok .çeşitli .zehirli bitki örneklerine rastlanır; Bunİaridâri” bâzıları, örn.eğin ötlak-larday;etişen zehirli bitkiler kpyün,.keçii şığir, at gi6i. .otçüt hayvanlar’ için çok tehlikelidir. Bitkilerdeki zehir sinir sistemini etkilediğinden, bu otlan yiyen hayvanlar hareketlerini denetleyemez ve çılgınlık belirtileri gösterir.
Kırlarda çok yaygın olan baldıran, subaldı-ranı, çöpleme gibi zehirli yabanıl bitkilerin yanı sıra, parklarda ve evlerin, bahçelerinde yetiştirilen bitkiler arasında da zehirli olanları vardır. Bunların belki de en çarpıcı örneklerinden biri i sevilen bir süs bitkisi olan zakkumdur; Ağaççık ya da çah boyutlarındaki zakkumun bütün organlarına dağılmış olan zehri ağızdan ahndığmda insanı öldürebilir.
Vesile Buket
Gram HeilmanlEB Inc.
Hintyağı bitkisinin tohumları çol< zehirlidir (solda). Şekerciboyası kırların alımlı ama zehirli bitkilerindendir (üstte).

Çobanpüskülü meyveleri kuşların kışın çok severek yediği bir besin olmakla birlikte, insanlar için zehirlidir.. ‘
Bazı bitkiler ise dokunulduğunda deride yanma, kızartı, kabarcık gibi alerji belirtilerine yol açar. En çok yenen sebzelerden biri olan patatesin yumrulan çok değerli bir besin kaynağıdır, ama gövde ve yapraklar gibi topraküstü bölümleri zehirlidir. Tahıl tarlala-nnda yetişen karamuk gibi zehirli bitkiler de hasat sırasında ürüne kanşarak insanlarda zehirlenmelere neden olur.
Bunların dışında, bazı şifalı bitkiler de bilinçsizce kullanıldığında güçlü bir zehir etkisi gösterir. Örneğin, dijitalin denen değerli bir kalp ilacının elde edildiği yüksükotu aslında son derece zehirli bir bitkidir {bak. YÜK-. SÜKOTU). Gene kırlarda bolca yetişen güzelav-ratotunun spazm giderici ve ağn kesici alkaloitler içeren yaprak ve meyvelerinin yenmesi de zehirlenmeye yol açar.
Bir bitkinin zehirli olup olmadığını anla-tnak pek kolay olmadığı için, kırlarda dolaşırken bilinmeyen bir bitkiyi ya da meyveyi yemekten kesinlikle kaçınmak gerekir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*