Ziraat ve Halk Bank çalışanları İsyan etti! / İŞTE NEDENİ…

Ziraat ve Halk Bank çalışanları İsyan etti! / İŞTE NEDENİ…ziraat_ve_halk_bank_calisanlari_isyan_etti_iste_nedeni_h34109_9fc86

43 bin Ziraat ve Halk Bankası çalışanı için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuran Öz Finans İş, kamu işçisi sayılmamalarından şikayetçi oldu. 940 liralık net maaş farkı itirazın başta gelen nedeni. Ziraat ve Halk Bankası’nda çalışan 43 bin personelin, “kamu işçileri”ne sağlanan haklardan yararlanabilmesi için 13 Ağustos’ta Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvuru yapıldı. Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, personelin kamu bankasında çalıştığını ama kamu işçisi sayılmadığını söyledi. Kamu işçilerinin son toplu iş sözleşmesiyle en düşük 2 bin 150 lira net ücret aldıklarını anımsatan Eroğlu, Ziraat ve Halk Bankası’nda brüt ücretin bin 700 TL, net ücretin bin 210 TL olduğunu kaydetti. Arada 940 liralık fark var. Eroğlu, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmak istediklerini vurguladı.
2 BANKADA 32 BİN ÜYE
Ziraat ve Halk Bankası’nda 32 bin üyesi bulunan Öz Finans İş Sendikası’nın, 2000 yılından sonra tüm personelin statü olarak 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi hale getirildiği belirtilen başvurusunda, sosyal güvenlik açısından ise kargaşa yaşandığı, eski çalışanların Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olmaya devam ettiği, yeni işe girenlerin ise banka emekli sandıklarına tabi oldukları dile getirildi. Başvuruda iki bankanın her yıl Sayıştay, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Hazine denetimine tabi tutulduğu kaydedildi. Başvuruda, çalışanların kamu işçisi sayılmadığına işaret edilerek, bu nedenle kamu işçilerine tanınan haklardan yararlanamadıkları belirtildi.
“BÜYÜK İŞLEM YAPARKEN KÜÇÜK ÜCRET DOĞRU DEĞİL”
Öz Finans İş Başkanı Ahmet Eroğlu, bu yıl seçimden önce imzalanan toplu iş sözleşmesiyle kamu işçilerinde en düşük ücretin 2 bin 150 liraya yükseltildiğini, yıllık 500 lira denge tazminatı verildiğini belirtti. Halen Ziraat Bankası’nda bin 790 TL, Halkbank’ta ise bin 690 TL ücretle personel çalıştırıldığını kaydeden Eroğlu, net ücretlerin ise ağustos ayı itibarıyla bin 210 lira olduğunu söyledi.
25 BİNİ ZİRAAT’TE
Eroğlu, her gün yüz binlerce liralık işlem yapan kişilerin bu kadar düşük ücretle çalıştırılmasının doğru olmadığını ifade etti. Eroğlu, Ziraat Bankası’nda 25 bin, Halkbank’ta 18 bin personel çalıştığını, bunların memur mu, işçi mi, kamu işçisi mi olduklarının belli olmadığını söyledi. Her iki bankanın da yüksek karlılıkla çalıştığını, bunda personelin büyük katkısı olduğunu kaydeden Eroğlu, bu personele kamu işçilerine sağlanan hakların verilmesini istedi.
ZİRAAT’İN % 100’Ü, HALK’IN 51’İ
Ahmet Eroğlu’nun başvurusunda Ziraat Bankası hisselerinin yüzde 100’ünün, Halkbank hisselerinin ise yüzde 51’inin Hazine’ye ait olduğu vurgulanarak statüde değişiklik talep edildi.
Ahmet KIVANÇ
HABER TÜRK
10 milyar dolar’lık borca devlet kefil!
Hazine ilk çeyrekte 10.4 milyar dolar dış borca garanti verdi. Kamuda Halkbank 1.3 milyar dolar borçla birinci sırayı aldı
Hazine garantili dış borç stoku, bu yılın birinci çeyreğinde 10 milyar 385 milyon dolar oldu. Bu borcun, 5 milyar 869 milyon dolarını kamunun, 4 milyar 517 milyon dolarını da özel sektörün borcu oluşturdu. Hazine garantili borçlarda bankalar arasında kamuda Halk Bankası, özel sektörde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası başı çekti.
Halk Bankası’nın yılın birinci çeyreğindeki toplam borcu 1 milyar 269 milyon dolar olarak hesaplandı. Halk Bankası’nı, 1 milyar 109 milyon dolarla Türkiye Kalkınma Bankası, 806 milyon dolarla Ziraat Bankası, 664 milyon dolarla Türkiye İhracat Kredi Bankası, 255 milyon dolarla İller Bankası izledi. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın 3 milyar 134 milyon dolar, Vakıflar Bankası’nın da 1 milyar 383 milyon dolarlık Hazine garantili dış borcu olduğu tespit edildi.
EN BORÇLU KİT, BOTAŞ  
KİT’lerin Hazine garantili dış borç stoku 913 milyon dolar oldu. En borçlu KİT 369 milyon dolarla Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) olurken, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) 320 milyon dolar, Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) 131 milyon dolar, Elektrik Üretim A.Ş’nin (EÜAŞ) 93 milyon dolar borcu bulunuyor.
BELEDİYELERDE SAMSUN İSTANBUL’U GEÇTİ
Mahalli idarelerin Hazine garantili borçları 851 milyon doları bulurken, mahalli idareler arasında bu kapsamda en borçlu kuruluş İstanbul değil Samsun çıktı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine garantili dış borcu 117 milyon dolar olarak hesaplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 116 milyon dolar, İzmir Büyükşehir Belediyesi 109 milyon dolar, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 107 milyon dolarla Samsun’u takip etti.
Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*