ZARF.
Bir eylemin, bir sıfatın ya da başka bir zarfın anlamım zaman, yer, ölçü, nitelik, soru gibi yönlerden etkileyen sözcüklere genel olarak “zarf’ ya da yeni terimiyle “belirteç” adı verilmektedir.
Türkçe’de zarflar isim ve sıfattan kesin olarak aynlamazlar; ama bir ismin ya da sıfatın cümle içindeki görevi nedeniyle zarf olduğu dikkati çeker. Sözgelimi, “Geceyi severim” cümlesinde “gece” isimdir; “Gece yağmur yağdı” cümlesinde ise “gece” zarftır. Bunun gibi “Sizden düzgün bir ödev istiyorum” cümlesinde ise “düzgün” sıfat; “Düzgün oturun bakayım!” cümlesinde ise “düzgün” zarftır. Şunu unutmayalım: Özel isimler zarf olarak kullanılmazlar!
Zarflar yapılarma göre “yahn zarflar” (dün, çok, pek, en, az gibi), “türemiş zarflar” {erken, önce, sonra gibi) ve “bileşik zarflar” {bugün, ilkönce, şöyle, biraz gibi) olarak üçe; kökenleri bakımından da “Türkçe zarflar” {dün, az, çok gibi) ve başka dillerden dilimize girmiş sözcüklerden oluşan “yabancı zarflar” {fazla, bilhassa, mutlaka, muhakkak gibi) olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Zarflar görevlerine ve anlamlarına göre de “zaman zarflan” {günlerce, birdenbire, kışın, yemekten sonra, akşama doğru, sabahleyin gibi), “yer ve yön zarflan” (aşağı, yıikarı, içeri, dışarı, sağa, sola, önde, arkada gibi), “nicelik zarflan” {az, çok, pek, en, biraz, fazla gibi), “durum ya da niteleme zarflan” {güzel, öyle, böyle, yavaşça, hızlıca gibi), “soru zarflan” {ne, nasıl, ne biçim, hani, niçin, ne kadar gibi), “gösterme zarfı” (işte), “yanıt zarflan” {evet, hayır, asla gibi), “kuşku zairflan” {belki, galiba, herhalde gibi), “kesin-leme zarflan” {mutlaka, muhakkak, kesinlikle gibi) ve “olumsuzluk zarflan” {hayır, yok, asla gibi) olarak smıflandmimaktadır.
Bunlardan başka, bağfiillerle kurulmuş olan yan cümleler de temel cümlenin zarfı durumundadır: Sözgelimi, “Kitaplan toplayıp gitti.” “Hiç düşünmeden cevap veiriyorsu-nuz.” “Eve uğramaksızın havaalanına gittik^” “Ölüm haberini duyar duymaz telefon etmişti.” Aynca, edat (ilgeç) öbekleri {“‘Trenle geldi” gibi) de zarflar içinde değerlendirilmektedir.