Genel

4 Yıl Suren Bilyilk Selçuklu Mirası Pıojesi

4 Yıl Suren Bilyilk Selçuklu Mirası Pıojesi

1

Konya Aydınlar Ocağı’nm organizasyonu altında Selçuklu Belediyesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı (TİKA) ve Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun maddî destekleri ile gerçekleştirilen Büyük Selçuklu Mirası Projesi’ni yürüten Selçuk Üniversitesi’nden iki profesör, 4 yılda tamamladıkları proje hakkında bilgi verdi. 2009 yılından bu yana 14 ülkede 250’den fazla şehir gezerek bütün Selçuklu mirası eserlerin envanterini çıkardıklarını belirten Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Prof. Dr. Osman Eravşar, toplam 320 eseri incelediklerini belirtti. Günümüzde Selçuklu medeniyetine dair yayın ve bilgilerin son derece sınırlı olduğunu belirten Prof. Dr. Karpuz, Büyük Selçuklu uygarlığının eserlerinin ortaya çıkarılması, Selçukluların özelde Türk toplumuna, genelde ise dünya uygarlık tarihine yaptıkları katkıları göstermek amacıyla böylesi bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. İkili, projenin konusunun Büyük Selçuklu Medeniyeti, amacmınsa bu medeniyetin günümüze ulaşan mimarî eserleri ile dünyada çeşitli müzelerde bulunan taşınır kültür varlıklarının belgelenmesi olduğunu ifade etti. Bu amaç çerçevesinde Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan, Türkiye, Yemen, Mısır, Nahcivan sınırları içinde kalan Büyük Selçuklu coğrafyasındaki yapıların ayrıntılı şekilde incelendiği beyan edildi.

Projenin ilk kademesinde 3 ciltlik bir eserin ilim ve sanat çevresinin hizmetine sunulduğunu anlatan Prof. Dr. Eravşar, “İkinci kademede ülkelerdeki müzelerde bulunan Selçuklu eserleri ile ilgili inceleme yaptık ve envanterlerini çıkardık. Üçüncü kademe ise

mimari eserleri ve Selçuklu Medeniyetini tanıtmak amacıyla 180 dakikalık 9 ayrı bölümden oluşan bir belgesel film hazırlandı” şeklinde bilgi verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir