Genel

Fuar Olmamalı!

Fuar  Olmamalı!

4

Geçen senelerde Beyazıt Meydanında belirli bir sahayı işgal eden fuar alanı bu sene daha da genişledi… Restorasyon sebebiyle Beyazıt Camii’nin kapasitesinin düşmüş olması bir yana, Ramazan ayı boyunca süren fuar sebebiyle inşa edilen prefabrik yapı neredeyse caminin duvarlarına bitişti!

Ramazan ayının gelişiyle Beyazıt Meydanı yine hareketlendi. Birkaç yıldır meydanı mesken tutan geleneksel “Kitap ve Kültür Fuarı” (32’nci) bu yıl da geçen Temmuz ayı ortasında başladı. Yaklaşık 3 hafta sürmesi kararlaştırılan fuar bu ayın hemen başında sona erecek. Söz konusu fuarın göz ardı edilmemesi gereken “yan etkileri” de var.

Yıllardır süregelen, vaktiyle özdeşleştiği Sultanahmed Camii avlusundan alınıp Beyazıt Meydam’na nakledilen kitap ve kültür etkinliklerinin halka faydalı olduğu şüphe götürmez. Sırf bu faaliyeti bahane addederek İstanbul’u, şehrin barındırdığı değerleri görmek için gelen insanımız da var. Gerek şehir içi ve gerekse şehir dışından gelenlere sağladığı ucuz kitap ve kültürel etkinliklere katılma imkânıyla pek çoklarına maddî ve maddî olduğu kadar manevî bir tatmin aracı oluyor bu fuar. İnsanlar yıl boyu okuyabilecek kucak dolusu kitap, dergi vs. ediniyor, TV ekranlarında gördüğü ve merak ettiği simaları yapılan etkinlikler sayesinde bizzat görüp dinliyor, kitabını okuduğu insanlara kitap imzalatıyor ve daha pek çok şey.

Fakat bu kültür fuarı, çevresi için günden güne sıkıntı verir bir duruma geldi… Hatta, 2012 yılı kışından beri devam eden ve daha en az 1 yıl sürecek olan tadilat çalışmaları sebebiyle cami ancak 200 kişiye hizmet verebiliyor. Cuma günleri ise caminin dış avlusuna serilen hasırlarda yaklaşık 2 bin kişilik bir cemaat oluyor. Özellikle, cemaatin daha da arttığı bu ay ve mevsimde bu alanın da bir nevi işgal edilmesi öncelikle cemaat için üzücü ve düşündürücü bir durum olsa gerek.

Geçen senelerde Beyazıt Meydanı’nda belirli bir alanı işgal eden fuar bu sene daha da genişledi..٠ Restorasyon sebebiyle bu kadim mabedin kapasitesinin düşmüş olması bir yana, Ramazan ayı boyunca süren fuar sebebiyle inşa edilen prefabrik yapı neredeyse caminin duvarlarına bitişti! Fuar, bütün tepkilere rağmen gelecek sene de yapılırsa, İstanbul Üniversitesi giriş kapısı fuar prefabriklerinin arasında kalabilir!

Öte yandan bahsettiğimiz bu sıkıntılı vaziyetten etkilenen yalnız cami cemaati değil. Bölge sakini esnaf (Sahaflar Çarşısı esnafı) da ekonomik olarak ciddî anlamda şikayetçi..٠ Uzun lafın kısası, kaş yapalım derken göz çıkarmamak için organizatörler daha geniş bir şekilde mevzuya dikkat göstermeli, daha fazla yayıncıyı fuara alalım derken Ramazan ayında cami cemaatine ve çevreye ıstırap vermemelidir…

1 2
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir