Görevlilik

Denize. Görevli gemici, gemilerin iç ki-sımlarının bakımı ile görevlendirilmiş gemici (savaş gemilerinde bunlara netabatarya eri denir).
— Eğ. öğretim görevlisi, Özellikle yüksek öğretimde, aslî profesör olmadan ders vermekle görevlendirilen kimse.
♦ Görevlilik i. Görevli olma hali, (ml) GÖREVSEL sıf. (görevfden görev-,sel). Göreve ilişkin, görevle ilgili.
— Biyol. Görevsel özümleme kanunu, canlı maddenin, özelliklerini ortaya koyarken, yani görevlerini yerine getirirken özümlenerek kütlesinin arttığını açıklayan genel biyoloji kanunu. Bk. ansİkl,
— Fizyol. Organizmanın göreviyle ilgili.
— lşletmec, Görevsel hizmetler, bir teşebbüste, işlemsel hizmetlerle (teşkilâtlanma, yöntem, inceleme v.b. hizmetleri) ele alınacak kararların hazırlandığı hizmetler.
— Leng. Görevle ilgili; bir görevi olan; Görevsel dilbilim, fonemleri, dil yapısındaki görevleri açısından inceler.
— Mal. huk. Bk. ansİkl.
— Mim. ve Süs. santl. Düzeni ve ölçüleri, görevine uygun şekilde yapılmış bir mimarî veya mobilya işi için kullanılır.
— Modern mant, Görevsel hesaplama, Önerme görevleriyle bunlara uygulanan niceleyicileri (kantifikatör) inceleyen mantık bölümü. (Görevsel hesaplama bölümü içinde ortaya atılan teorilerden ikisi büyük önem taşır. Bunlar, sınıflar hesaplaması ve ilişkiler hesaplaması’diT.)
— Patol. Görevsel bozukluk, bir organın yapısındaki değil de çalışmasındaki aksaklıktan ileri gelen bozukluk. (Bununla beraber, yapıdaki aksaklıklar da çeşitli görev bozukluklarına yolaçabilir, Bunlara, yanlış bir deyimle organik bozukluklar denilir.)
— Pedag. Görevsel pedagoji> çocuğun maddî ve manevî birçok gelişme safhalarından geçtiği fikrine dayanan ve bu safhaların her birinden diğerine geçişine izin vermeden önce o safhayı belirleyen çeşitli etkinliklerden geçerek o safhanın en eksiksiz biçimine varması gerektiğine inanan eğitim tarzı. (İlk ortaya atan kimsenin J.-J. Rousseau olduğu kabul edilen bu pedagojik görüşler, özellikle E. ClaparĞde ve J. Dewey tarafından uygulandı.)
— ansİkl. Biyol. Görevsel özümleme kanunu. Bir organın kullanıldıkça güçlenip gelişeceğini, kullanılmazsa zayıflayıp bozulacağını, hattâ köreleceğini ilk defa Lamarck ileri sürdü ve görevsel özümleme kanununu ortaya koydu; daha sonra F. Le Dantec bunu ispatladı.
— Mal. huk. Görevsel bütçe, devletin gelir ve gider kaynaklarının hesabında, harcamalar çeşidine göre ayrılır (personel giderleri, her kategorinin malzeme masrafları gibi). Bunun yerine, ödeneklerin değil de, yapılacak olan işin belirtilmesinde ve her hizmet için ayrılan paranın kullanılmasında İdarecilere serbestlik tanınacak bir bütçe öngörülür. Böylece, bu görevsel bütçenin, kamu hizmetlerinin maliyet ve randımanını ayarlamayı sağlayacağı düşünülmüştür, (lm) GÖREVSELCİLİK i. (göre, sel’den görevsel-ci-iik), Etnol. İngiliz etnoloji okulu. (Başlıca temsilcileri Radliff-Brown ve Malinovski olan görevselcilik, kültür [medeniyet] dinamizmi kavramı ve kültürü meydana getiren bölümlerin karşılıklı bağıntıları üzerinde önemle durur.) Eşanl. fonksîyonalİzm. Bk. ANSİKL.
— Deneysel psikol. Dewey (1859-1952), Angell (1869-1949) ve G. H. Mead (1863-1931) gibi amerikalı araştırıcıların temsil ettiği düşünce akımı. (Bu görüş, şu üç amacı gerçekleştirmeğe çalışır; 1. «zihinsel unsurlar psikolojisi»’ne karşı bir zihniyet işlemler
GÖR

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*