Genel

ÖNBAZİT

ÖNBAZİT blş. i. Basit yapılı bazitli mantarlar (pas mantarları) grubunda oluşan ve çimlendiği zaman dört hücreli bir on-miselyum veren spor. (Bu hücrelerden her biri daha sonra birer bazitli spor olur.)
II Teşm. yol. üstün yapılı bazitli mantarlarda karyogami sonucunda meydana gelen ve öteki canlı varlıklardaki zigota denk olan hücre. (Pas mantarlarında olduğu gibi bunlarda da önbazitten dört tane bazitli spor oluşur, ama bunlar hiç bir zaman ana bitkiden ayrılmaz.) [M]
ÖNBEL1RTİ blş. i. Patol. Bir hastalığın ilk belirtisi. (L)
ÖNBEY1NL1 blş. i. Beyni kafatasının dışında, alın bölgesinde bulunan ucube. (L) ÖNBİLGİ blş. i. Yeni. Bir bilimi öğrenmek için daha önceden öğrenilmesi gerekli olan ilk bilgi. Esk. Mebadi. (M) ÖNBÖBREK blş. i. Böbreğin oluşumunda ilk embriyon evresi.
_ ANSİKL. önböbrek, ilkel omurgalılarda görülür; çok önde bulunması dolayı-sıyle «baş böbreği» de denir, önböbrek memelilerde, özellikle insanlarda çabucak kaybolur, ama sidik toplama kanalı kaybolmayarak orta böbrek salgı kanallarını (Wolf kanalı) meydana getirir. (L)
ÖNCE zf. (esk. türk öng ve -ce eki’nden). Başlangıçta, evvelce, ilk olarak; önce İzmir’in işgalini, Haşan Tahsin Recep beyın kahramanlığını, gözleriyle gördüğü gibi anlattı (S. Kocagöz). önce inanmamıştı. I (Zaman bildiren kelimelerden sonra) I…J kadar zamanın geçmiş olduğunu anlatır: Bu an’ane yirmi beş otuz yıl öncesine kadar hâlâ da yaşıyormuş (N. Araz). Uçağa ilk binişim bundan on yedi on sekiz yıl öncedir (N. Ataç). || -den halindeki isim ve zamirlerden sonra «evvel» anlamında: Ondan önce annem geldi. || I. Geçmiş zaman: Bulunduğu an içinde kaybolan vücut / Gençliğin asırlarca önceyi anlaması (F. H. Dağlarca).
+ önceden zf. Başlangıçtan, evvelce: Âdeta bütün bu anlatılan şeyleri önceden bl-liyormuş gibi bir hali vardı (Sabahattin
Ali). …..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir