wiki

700 Yıllık Köprü Sular Altında

700 Yıllık Köprü Sular Altında

2

Ermenek’e yolunuz düşerse, Karşıyaka’ya geçerken asırlık Görmel Köprüsü’nün heybetini izlemenizi tavsiye ederim… diye başlamak isterdim cümleme, ancak şu anda bu köprü Ermenek Barajı’nın suları altında yok olmaya terk edildi…

Ermenek’ten Anamur’a, Gülnar’a, Silifke’ye ulaşan tarihî yol üzerinde bulunan Görmel Köprüsü, Ermenek Çayı (Göksu) üstünde kurulmuştur. Diğer adıyla Ala Köprü, Karamanoğulları devrinde, kanyon şeklindeki derin bir vadinin, iki yakasındaki iki büyük kaya üzerine inşa edilerek hizmete sunulmuştur.

Köprü; sağlamlığı, zarafeti ve haşmetli görünüşü ile dünya üzerindeki kemerli taş köprülerin en güzellerinden biridir. Kesme taşlardan, at nalı şeklinde biri büyük öbürü küçük olmak üzere iki kemerden meydana gelen köprünün uzunluğu 21 metre, eni 6 metre ve su seviyesinden yüksekliği 28 metredir.
Eski eserlerin ne kadar sağlam olduğu hepimizce malumdur. Bu köprü de diğer birçok tarihî yapı gibi kireç, süt, yumurta akı, kıtık karışımından oluşan bir harçla, son derece üstün bir ustalıkla bina edilmiştir. Köprünün güney yakasındaki küçük kemeri ile kuzeydeki büyük kemeri arasında bir kitabe bulunmaktadır. Türkiye’nin dördüncü büyük barajının yapılmasıyla tarım arazileri ve yerleşim yerleriyle birlikte bu tarihî köprü de sular altında kalmıştır. Köprünün ortadan kalkmasıyla daha önce 20 dakikada Kazancı beldesine gidilirken, yeni yapılan yoldan 2 saatte gidileceğini ileri süren çevre halkı ise duruma tepki göstermektedir. Anadolu’nun her köşesinde yer alan tarih hâzinelerinden biri olan Görmel Köprüsü, nice depremleri, selleri görmüş, nice yükleri yılmadan sırtında taşımış ancak herhalde hiç bu kadar kaderine terk edilmemişti. Bu vahim durumu görünce insan kendi kendine ‘acaba bu köprü, diğer birçok yerde yapıldığı gibi, farklı bir yere taşınarak muhafaza edilemez miydi?’ diye sormaktan kendini alamıyor. Ermenek Barajı’nın dolmasıyla birlikte sulara gömülen köprüden geriye bu görüntüler kaldı
3

Görmel Köprüsü üzerindeki kitabe

2 32

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir