Sağlık Bilgisi, wiki

BÖĞÜRTLEN

Yol ve hendek kenarlarında sık rastlanan Böğürtlenin meyvesi.

BÖĞÜRTLEN (Rubıus fruticosus); Aim. (Brombeerstrauch (m), Brombeere (f), Fr. Mûre sa- uvage (f.), mûron (m.), İng. Bramble, blackberry. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara bölgesi-Batı Anadolu ve Doğu Karadeniz.

Haziran-eylül ayları arasında, beyazımsı veya pembemsi renkli çiçekler açan, yüksek boylu, çok senelik, dikenli ve çalı görünümünde bir bitki. Ekilmemiş yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarında çok bulunur. Gövdeleri silindir şekilli, içi dolu, odunlu ve dikenli dallar, önce dik, sonra aşağı.doğru kıvrık. Yapraklar saplı, kenarları dişli, alt yüzeyleri tüylüdür. Yaprak sapında, uçları geriye doğru kıvrık dikenler bulunur. Çiçekler dalların ucunda toplanmıştır. Meyve; birçok kısmı, meyvelerin bira- raya gelmesiyle meydana gelmiş küre biçiminde bir birleşik meyvedir. Rengi önce ye^il, sonra kırmızı ve daha sonra olgunlukta siyahımtraktır.

Yol ve hendek kenarlarında sık rastlanan Böğürtlenin meyvesi.

Yol ve hendek kenarlarında sık rastlanan Böğürtlenin meyvesi.

Kullanıldığı yerler: Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtivâ eder. Hafif kabız edipi özelliği olmakla berâber; diş etleri, bâdemcik ve boğaz iltihaplarında, ishal ve basurda kullanılmaktadır. Böğürtlenin 70 kadar türü vardır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetişen türlerine Rubus tomentosus, R. discolor misâl verilebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir