Kadına, hayız, istihâza ve namâz v.s. gibi ilmihâl mes’elelerini öğretmek. Yedinci vazifesi hayzın, yâni aybaşı âdetlerinin dinî hükümlerini ve namâz mes’elelerini öğrenip, âilesine öğretmektir. Çünkü:
«Kendinizi ve âilenizi ateşten koruyun» (66 – Tahrim: 6) âyet-i celîlesiyle bu husûs emrolunmuştur. Bütün bid’atleri söküp atarak, ehl-i sünnetin itikaadını âilesine öğretmek ve Allah korkusunu kalbine yerleştirmek, hayız, istihâza gibi m uhtâç olduğu amelî mes’ele- leri belletmek, kendisinin boynuna borçtur. Hayız hakkında bâzı mühim mes’eleler şunlardır: Akşam ezânma, bir rekât kılacak kadar zamân kalmışken hayız kesilmiş ise, öğle ile ikindiyi; sabâh ezânma, bir rekât kılacak kadar zamân kalmışken hayız kesilmiş ise, akşam ile yatsıyı kazâ edecektir. Bunu bilmelidir (193). İşte, kadının bunlara riâyet etmesi lâzımdır.
Şâyet, kocası bu mes’eleleri biliyor veyâ müftüden öğrenip kendisine öğretiyorsa, kadının bunlan öğrenmek için başkasına gitmesi doğru olmaz. Fakat kocası bunu başaramıyorsa, kadın, bunları öğrenmek için başkasına gidebilir; hattâ gidip öğrenmesi boynuna borçtur. Kocası mâni olursa, günahkâr olur. Kocası zaruri ihtiyâçlarını öğrettiği takdirde, fazla bilgi edinmek veya zikir meclislerine gitmek içi a, mutlaka kocasının müsâadesi lâzımdır. Kocanın, bu gibi mes’e- leyi ihmâl etmesi sebebiyle, kadının hârice çıkmasından doğacak mes’üliyette, cürüm müşterektir
Talim
20
Kas