POLEN ÇİÇEKTOZU
POLİETİLEN, etilenden yüksek basınç altında katalizör eşliğinde elde edilen bir etilen polimeri. Beyaz, yarı saydam bir reçinedir. Sert ve esnek olup kimyaca aktif değildir. Plastik film, kalıplanmış eşya ve sentetik elyaf yapımında kullanılır.
POLİMER, küçük moleküllerin (mo-nomer) tekrarlı dizilişiyle meydana gelip çok büyük moleküllerden (makromolekül) oluşmuş madde. Birçok doğal polimer vardır. Proteinler, nükleik asitler, polisakkaritler, reçineler, doğal kauçuk ve birçok mineral (örneğin kuvars) birer poli-merdir. Sentetik polimer yapımı çağdaş teknolojinin önemli bir alanıdır.
POLİMERLEŞME, başlıca iki biçimde, ya küçük moleküllerin ayrılması, yani kondensasyon ile ya da doğrudan doğruya monomerlerin bir araya gelmesiyle oluşan kimyasal birleşme. Bunun için her mono-merin kendi aralarında bağlanabilecek iki ya da daha çok fonksiyonel grubu bulunması gerekir. Genellikle bir katalizöre ya da kimyasal köklerin art arda tepkimeye girmesini sağlayacak bir maddeye de gerek vardır. Değişik monomerler kullanıldığında birimlerin polimer zinciri içinde gelişigüzel yer aldığı bir ko-polimer oluşur. Özel koşullarda grupların uzayda düzenli olarak konumlandığı polimerler de elde edilebilir. Birçok önemli ürün, örneğin
plastikler ve tekstil elyafı bu tür poli-merleşme ürünleridir.
POLİNEZYA, Okyanusya’nın üç büyük bölümünden biri olan Pasifik adaları. Sayılarının pek çok olması nedeniyle bu adın verilmiş olduğu Polinezya; Avust i’ya Malenezya ve Mikronezya’r n doğusunda (Tarih Değiştirme Hattı’nın doğusu), Yeni Zelanda-Hawaii-Easter (ya da Pâques) adalarının meydana getirdiği üçgen içindedir. Başlıcaları şunlardır: Samoa, Line, Fransız Polinêz-yası, Phoneix, Ellice, Tonga, Cook, Wallis ve, Futuna, Toplam yüzölçümü 26.500 km.2 olan Polinezya adalarının bazıları volkanik kökenli, bazıları ise alçak mercan adalarıdır.