SÜSEN

SÜSEN, birçeneklilerin süsengiller familyasından, çok yıllık bir süs bitkisi (İris). Nisan-haziran ayları arasında türlü renkte ve güzel kokulu çiçekler açar. Susam ve halk arasında yanlış olarak zambak adıyla da anılır. Rizomu hekimlikte kullanılır. Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da yetişir. Başlıcaları beyaz süsen (İ. florentina), mavi süsen (İ. paitida), bataklık süseni (İ. pse-udocorus) vb. olan 100 kadar türü vardır.
SÜSLEME SANATLARI, bir yapı ya da eşyaya daha güzel bir görünüm katmak amacıyla verilen uğraşların genel adı. Mimarlık ya da onun dışındaki sanat alanlarında çeşitli süslemelerden yararlanılır. Süslemeler yapıyla bütünleşmiş (sütun başlığı, kilim déseni gibi) ya da bağımsız olabilir (dekoratif pano, mobilya gibi). Süsleme sanatı tarihsel dönemlere ve ülkelere göre farklı özellikler gösterir. İlk insanlar yaşadıkları mekânı silahlar, seramik nes-
neler ya da yalın biçim ve ren süslüyorlardı. Daha sonraları van ve bitki motifleri kazıdılar ve yadılar. Mısır’da kral ve tan temsili resimleri yapıldı. Antik nan sanatçıları yapılarında, ta ve heykellerinde geometrik biç’ rin yanı sıra, yumurta ve cirit m ri, kenger yaprağı vb. biçimleri ça kullandılar. Roma’da, impa luk topraklarındaki çeşitli süsle rin bir bileşimi izlenir. Hıristi ile birlikte simgesel öğeler öne zandı. Bizans’ta mozaik süsle öne geçti. Gotik stil, kapıda, s ta, sütunda, başlıkta hemen her de aşırı bir süslemeyi içerir. R sans, antikçağ motiflerinin ye kullanımıyla tanımlanır. Barok kokoda doğal motifler karma yaygın tarzda kullanıldı. 19. süslemeleri eski stillerin eklektik lanımıyla belirir. 20 yüzyılın ye reç ve tekniklerinin kullanı süsleme sanatlarında yalın egemen oldu. Türk süsleme s* rında geometrik, bitkisel moti da yazı (hat); ahşap ve taş oy ğı, duvar ve tavan nakışları, seramik yapımı, halı ve kilim macılığı, gibi pek çok alanda me öğeleri olarak kullanıla g tir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*