TARIMSAL MÜCADELE VE TÜTÜN

 

TARIMSAL MÜCADELE VE TÜTÜN

İŞLEMEDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

a)    Tarım ürünlerinde hastalık ve böcek gö­rülmesi doğaldır. Bunlar tütünde de bulunurlar. Bu bitkide en çok Mavi Küf» Tütün Mildiyösü, yaprak bitleri vb. ne rastlanır. Tütün ürününü bunlardan korumak için tarımsal mücadele ilâç­ları kullanılır; ancak onlar da çeşitli zararlı artık­lar bırakırlar.

1968’de Londra’da yapılan Kanser Kongre­sinde, İngiliz Tıp Derneği, tarımsal mücadele ilâçlarının, özellikle arsenikli ilâçların, bıraktık­ları artıkların nikotin ve katrandan daha zararlı olduğunu ileri sürdüğü zaman dikkatler bu yöne çevrilmişti. Ülkemizde arsenikli ilâçlar henüz kullanılmamaktadır; ancak DDT ve BHC ilâçla­rının kullanılması 1907’de yasaklanmıştır. 1978 yılında ise, Aldrin, Endrin, Heptachlor, Toxaphene ve Ghlordane’nin tütün yapraklan için böceklere karşı kullanılması, yapımı ve dışardan alımı ta­mamen yasaklanmıştır.

b)    Tarım ilaçlarının ruhsatlandırılması, gö­revi, 6968 sayılı Kanun ve bununla ilgili tüzük­le Zirai ‘Mücadele ve Karantina Genel Müdürlü­ğüne verilmiştir. Bu kanun ve tüzüğe dayanıla­rak özel ilaçlama şirketlerinin ve kişilerin ta­rımsal ilaç kullanmaları daha sıkı denetlenme- li, İlâçlarını çeşit ve dozları iyi seçilmeli, kalın­tıları en alt düzeye indirilerek tüketiciye daha az zarar vermeleri sağlanmalıdır.

c)    Tütünün içine önceden veya kullanıma hazırlanırken, sağlığa çok zararlı maddeler ek­lenmektedir. örneğin ,alkol, ispirto, kolonya kon­makta, böylece nikotinin çözülmesi ve kullanana daha etkili olması sağlanmaktadır. Bu işlemlerin kesinlikle yapılmaması gerekir.

d)    Birçok ülkede, örneğin Ortadoğu ülkele­rinde, bu arada yurdumuzda, tütünün içindeki ze­hirleyici maddeler yetmiyormuş gibi, özel yapıl­mış bir fırına konulan tütünler, ziftli çam (çıra) kütüklerinin isi ile muamele edilerek, insan sağ­lığına inanılmaz zararı olacak biçime sokulmakta ve tüketilmektedir. Bunlar kesinlikle önlenmelidir.

e)               9.5.1960 Tarih ve 1177 sayılı Tütün teke­

li                  Kanunu ile yenilikler getirilmişse de , bunlar daha da artırılabilir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*