BİLGİSAYARLA DONATILMIŞ KRUVAZÖRLER

BİLGİSAYARLA DONATILMIŞ KRUVAZÖRLER

Bilgisayarlar, fabrikaları, büroları, iletişimi, bilimi vb da­ha etkili hale getirirkefi, insanın en eski uğraşlarından birini de unutmadı: Savaş. ABD Deniz Kuvvetlerinin yeni CG-47 sınıfı güdümlü füze kruvazörleri bilgisayarlarla donatılmış bu­lunuyor. Bu süper gemiİerin müthiş bir vurucu gücü var; de- nizaltılara karşı torpido roketleri, hücum helikopterleri ve 1-2 yıl içinde nükleer başlıklı füzeler. Fakat bu kruvazörü asıl öldürücü kılan şey, onları kontrol eden bilgisayar siste­mi. Bu tip ilk gemi olan Ticonderago 16 adet Sperry-Univac UYK-7 ana gövde bilgisayarı, II UYK-20 ve I UYK 19 mini- bilgisayarı ve bunları birbirine bağlayan yüzlerce mil uzun­lukta kablolar taşımaktadır.

Bilgisayar sistemine, eski Yunan tanrısı Zeus’un kalka­nına atfen Aegis adı verilmiştir. Bilgisayar, moder^savaş tak­tiklerini çözecek şekilde yapılmıştır. Bugün bir kruvazör ve konvoyunun uzak mesafe güvenliğini, her yönde uçan jet dev­riye uçakları sağlar; yakın mesafe güvenliğini ise kısa menzilli füzeler ve hızlı ateş eden güverte silahları sağlamaktadır. Fa­kat kruvazör ve konvoyunun orta mesafe güvenliğini sağla­yacak bir yöntem bugüne kadar bulunamamıştı. Aegis bu gö­revi yapacaktır. Aegis ile donatılmış gemiler, 18 taktik yazı­lım programı ile opere eden bilgisayar bankaları kullanılır. Aegis radarlardan gelen bilgileri (girdileri) eşgüdümleyerek (koordine ederek) hangi silahın hangi hedefe ne zaman ateş edeceğine karar verir. Aegis’in çıktı’lan, silahlara komut ni­teliği taşır. Bilgisayarlar sayesinde Ticonderago, bütün silâh­lan, füzeleri ve torpidolarına rağmen, 26 subay ve 300’er ile yönetilebllmektedir. 20 yıl önce bu çapta bir kruvazör, daha az silâh içerdiği halde, 116 Subay ve 1678 ere ihtiyaç gösteriyordu.

Aegis, elektronik devrelerdeki gelişmeler sonucu müm­kün oldu. Bugün tek bir çip (yonga) üzerine çok fazla sayıda entegre devre koymak olasıdır.

Aegis büyük ölçüde büyük kapasiteli entegre devrelere (LSI) dayanmaktadır. Aegis’i imal eden firma, yakında çok büyük’ kapasiteli entegre devre (VLSI = very larçe scale in- tegration) kompüterler yapmaya başlayacaktır, VLSİ yonga larının her biri üzerinde bir milyondan fazla devre olacaktır. VLSI tips entegre devrelerinin diğerlerine üstünlüğü daha hızlı çalışmaları ve daha az yer kaplamalarıdır. 20 yıl önce Ae- gis’e uzaktan benzeyen bir kompüter sistemi bile, 9600 ton­luk Ticonderago’dan daha büyük bir geminin bütününü doldururdu.

Aegis’in beyni bilgisayarlar, gözü ve kulağı çok duyarlı elektronik alıcı cihazlardır (sensor). Radarlar bütün yönleri kapsayan sabit verici alıcı gruplarından oluşur. Bunlar seri halinde çalışır ve klâsik radarı taklit eder; fakat 12 saniyelik klasik, radar dönüş zamanının ancak küçük bir bölümünde opere eder. Düşmanın fırlattığı füzelerden sayısı 280’e ka­dar olanları bilgisayarlarca saniyeden çok daha kısa bir za­manda añaliz edilir ve bilgisayarlar atış subayına, yaklaşan düş­man füzelerinin menzil, yükseklik, hız ve yönünü derhal bil­dirir. Gerekirse Aegis bilgisayarları hedefi, silahı, menzili ve ateşleme zamanını seçerek aynı anda 18 hedefe ateş açtıra- bilir, Aegis, düşmana atılan füzeleri güdümler,, yani hedefe götürür.

 

 

 

l%r             hızında bilgisayarlı sı ¡vuruna

Unv iç( ren ilk kruvazör Tkanderago


 

 

Bütün bu bilgi işlemleri organizedir. Aegis*in 28 Bilgisa­yarı üç^yn kapalı devre (loop) şeklinde gruplanmış olan her grup digpr ikisine bağlıdır. Komuta ve karar kapalı devresi, radar, sonar ve diğer alıcı cihazlardan (sensor) gelen bilgileri toplar ve onları silâh kontrol kapalı devresine gönderir. Bu devre en tehlikeli hedefleri belirler ve onlara karşı ne yapıl­ması gerektiğini planlar. Bu planları komuta ve karar devre­sine bildirir ve aynı zamanda silahları ateşler. Üçüncü kapalı devre, radar kontroldür. Bu devre, ilk iki devrenin çıktıları­nı sürekli denetler ve hedefe isabet şansını hesaplar.

Bu tip gemilerin maliyeti I milyar dolardır. ABD Hava Kuvvetleri, böyle 26 gemi istemektedir. Kongre’nin bunu ka­bul edip etmeyeceği belli değildir. Defense Week adlı sanayi haberleri gazetesi CG-47 için şöyle yazmıştır: “…teknolo­jik yağla yüklü, açıkdenizlerin I milyar dolarlık şişman mors V’ gemi orijinal planınından 700 ton daha ağıra inşa edilebilmiştir.

Yapılan testler, geminin hata yapabileceğini de göster­miştir. Bu nedenle Lübnan açıklarındaki ilk savaş görevinde Ticanderago her ihtimale karşı elle ateşlenen uçaksavar fü­zeleri ile donatılmıştır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*