Buğday ruşeymi, buğday tanesinin çimlenerek yeni bitkiyi oluşturacak olan kökçük ve sapçık kısımlarını içeren, yüksek konsantrasyonlarda besin öğelerini bünyesinde bulunduran ender bir gıda kaynağıdır.
Buğday unu ile ruşeym karıştırıldığında, unda bulunan miktardan üç misli daha fazla biyolojik değeri yüksek protein, 7 misli yağ, 15 misli şeker ve 6 misli fazla düzeylerde mineral madde içerdiği görülür. Ayrıca buğday ruşeymi en zengin bitkisel kökenli E vitamini kaynağı olup, B grubu vitaminlerince de zengindir.
Birçok ülkenin aksine-bu değerli gıda kaynağı Türkiye’de insan beslenmesinde kullanılmamaktadır.Un fabrikalarında öğütme sırasında buğday tanesinden ayrılan ruşeym, kabuk parçaları ile karışıp undan uzaklaştırmakta ve kepek adı altında hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.
TÜBİTAK, MBEAE Beslenme ve Gıda Teknolojisi Araştırma Bölümü’nde ele alınan bir projeyle, değirmenlerde ek aygıt ve masraf gerektirmeden, yalnızca akış diyagramında değişiklik yaparak, endüstriyel ölçeklerde % 73 oranında bir saflıkta buğday ruşeymi elde edilmiştir. Elde edilen ruşeymden, tüketime sunulmak üzere asıl işlem uygulayarak stabilize edilmiş ru-
Epıdermis Hipodermis
Capraılamasına *>tiçr*ler ‘Uzunlamasına hucr»l*r Tohum kahu^u (Testa) Hfvalin flutellar doku) A lor on hucrr tabak as» _ (endospertnın parçasıdır fakat ortutnede kepenf |
şeym ve % 1,6 tokoferol içeren E vitamini konsantresi üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca buğday ununa belirli oranda ruşeym eklenerek, besleyici değeri yüksek ekmek ve bisküvi yapılmıştır.
Bu çalışmaların sonucunda, Marmara Bölgesinde bir un fabrikası buğday ruşeymi üretimine başlamış, Kartal Halk Ekmek Fabrikası da ruşeymli ekmek imal ederek tüketiciye sunmuştur.