Genel

ABC Ajansı

ABC Ajansı
niz düzeyinden yüksekliği 90 m’nin altında olan ovalar Töııle Sab Gölünü çevreterr-Mekong Irmağı deltasının da yer aldığı bu bölge kuzeyde, ortalama yüksekliği 480 m olan Dângrek Dağlannın güney ucunu oluşturan kumtaşı basamaklarda son bulur. Batı-doğu doğrultusunda 322 km kadar uzanan kayalıklar birdenbire 180-550 m’ye yükselerek Tayland’la Kamboçya arasında doğal bir sınır oluşturur. Ovalar Mekong Irmağının doğusunda, kuzey ve doğu yönünde Laos ve Vietnam’ın içlerine sokulan sık ormanlarla ve yüksek platolarla kaplı doğu yükseltilerine (ortalama yüksekliği 360 m) kanşır. Güneybatıdaki ıssız ve son derece düşük nüfuslu Krâvanh (Cardamome) Dağları ile ortalama yüksekliği 1.066 m’yi bulan Dâmrei (Fil) Dağlarından oluşan yüksek bölge, Tönle Sab ile Tayland Körfezi arasında kalan topraklann büyük bölü-
gösteren yıllık yağış miktan, güneybatı yükseltilerinin denize bakan yamaçlarında
5.000 mm’yi geçer; orta kesimlerdeki alçak düzlüklerde ise 1.400 mm’ye kadar düşer. Yıllık ortalama sıcaklık 21°C-35°C arasında değişir. En sıcak. ay nisan, en soğuk ay ocaktır.
Elverişli iklim koşulları nedeniyle zengin bir doğal bitki örtüsü olan Kamboçya’nın yaklaşık dörtte üçü ormanlarla kaplıdır; Orta kesimdeki ovalan kaplayan pirinç tarlalan, otlaklar, sazlıklar ve ağaçlıklar merkezden uzaklaştıkça yerlerini bir savan örtüsüne bırakır. Doğudaki yüksek bölgede yer alan platolar yaprakdöken ağaçlardan oluşan geniş orman ve otlaklarla kaplıdır. Kuzeydeki dağlık bölgede 30 m’ye ulaşan yaprakdökmeyen ağaçların oluşturduğu or-manlann tabanında da zengin bir bitki örtüsü bulunur. Güneybatı yükseltilerinin
yüksek kesimlerinde seyrek çam ormanlarına rastlanır. Bu bölgedeki dağların denize bakan yamaçları ise boylan 45 m’yi aşan ağaçlardan oluşan balta girmemiş yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Kıyı bölgesinde man-grov ormanlarına rastlanır. Ülkede yetişen başlıca meyve ağaçları muz, durian, mango, mangusten, kavunağacı ve ekmekağacıdır.
Hayvan varlığı fil, yaban sığırı, kaplan, pars, ayı ve çok sayıda küçük av hayvanını kapsar. En sık rastlanan kuşlar balıkçıl, turna, ormantavuğu, sülün, tavuskuşu, karabatak ve kutandır. Kobra, pama, Russell engereği gibi çok zehirli yılan türlerine de rastlanır.
Yerleşme dokusu. Kamboçya’da 1970’lere değin nüfusun tamamına yakın bölümü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir