BAKLA Tıbbî Özellik ve Faydaları

BAKLAbakla

Arabçası : Bâkilla, Fûl.

Lâtincesi : Virüs, Vicia Faba. Faba vıılgaris, Board bean, Feve.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Hemen her yerde yetişir. Mısrî ve Kıbtî olmak, üzere iki çeşittir.

Kullanılan maddesi: Çiçekleri, unu, kabuğu.

Tıbbî Özellik ve Faydaları:

a) Bakla, gıda yönünden çok zengindir. Baklanın taze olanının faydalan daha çoktur. Hazmı kolay, besleyici bir bitkidir. Çiçekleri zamanında, gölgede kurutulur ve kapalı kutularda saklanır.

b) Baklanın 15 gr. çiçeği bir litre suda haşlanır, günde bir kaç kaşık içilirse, idrarı söktürür, vücuttaki zehirleri dışarı atar. Böbreklerdeki taşların, kumların düşmesine yardım eder. Böbrek ağrılarını dindirir, iltihabı giderir.

c) Kırk gün devamlı yiyen kadın, hamile kalmaz. Tavuğa ye- dirilse, yumurtlamaz.

d) Kanı durmayan yaralarda ikiye bölünüp yapıştınlsa, kanı durdurur ve insana uyku verir.

e) Baklanın kabuğu kıl biten yerlere döğülüp sürülse, bir daha o yerden kıl çıkmaz.

f) Bakla suyu ile yüz yıkansa renk güzelleşir. Sülük konulduğu zaman kan kesilmezse, baklanın yansını kan akan yerlere koymalıdır. Derhal kanı durdurur.

g) Arpa unu ile kanştmp, çıbanlara yakı gibi konur. Kulak arkasında ve göz altında olan şişlere balla kanştmlıp sürülebilir. Zeytin yağı ile karıştınlarak hanâzir (Boyunda çıkan sıraca-Domuz başı illeti) hastalığına yakı gibi konulsa faydalıdır.

h) Kabuğu ile beraber suda pişirilip sirke ile yenilse, bağırsak yaralanna ve müzmin ishale iyi gelir. Fakat pişirilirken ilk suyunu değiştirmek lâzımdır ki gaz ve şişkinlik yapmasın. Eski baklanın gazı tazesinden daha azdır.

ğ) Yine baklanın kabuklan çıkanlıp her bakla ikiye bölünü- rek alna yapıştınlırsa gözden akan nezleden mütevellid yaşı keser ve baş ağnsını geçirir.
ı) Kabuğunu üzüm şurubu ile pişirip erkek organlannda, memede olan şişlere ve vücuttaki leke hastalığına yakı gibi konulsa şişliği geçirir.
i) Döğülmüşü bademyağı ile pişirildikten sonra şeker de katılarak yense, öksürüğe ve her cins göğüs üşütmelerine iyi gelir. Döğülüp ince elekten geçirerek göze çekilse, göze beyaz perde inmez.

j) Kabuğu çıkanlmış bakla yağ, tuz, kekik, tarçın, biber, kimyon, ancundan, yarpaz (kekiğe benzer bir ot) ile pişirilip yemek hertürlü derde devadır. Üstüne de zencefil murabbası yemelidir.

k) İbn Baytar’a göre bakla pişirildikten sonra Nekrise (Gut) yakı gibi konulsa ve suyu da domuz yağı ile karıştırılıp sinir üzerindeki cerahatlara ve yine nikrise sürülse iyi gelir. Yaprağı ateş yanığının üstüne konulsa iyi gelir.

1) Baklayı çok yemek zihni bozar. Bu sebepten dolayı pirinçle yemek tavsiye edilir. Çok bakla yiyenlerde gaz ve şişkinlik sebebiyle kulunç ağrıları artar. Bazı kimselerde de boğaz ağnsı yapar denilir. O zaman da badem yağı veya şırlağan (susamyağı) içmelidir.

m) Çiçekleri, sürgünleri toplanıp kurutulur. 1 litre kaynar suya 50 gr. konur, 20 dakika dinlendirilip süzülür ve yemek arası saatlerde 3-4 su bardağı içilir. Bu çok iyi idrar söktürür.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*