BALDIRI KARA Tıbbî Özellik ve Faydaları

BALDIRI KARAbaldiri-kara

(HİNT ÇÖREKOTU, KİNUL CEDE, (SU SÜNBÜLÜ, VENÜS AĞACI, SU PELESENGİ)
Arabçası : Şa’r el Arz, Şair el Hanazîr, Kiizbere el Bi’r (Berr), Şair el Cebbâr, Şa’r el Gûl, Şa’r el-Cin, Lihye el-Himâr, Sâk el-Esved, Sâk er-Rasîf.

Farsçası : Botan Efrıız, Berşiyâvsân (Ber Siyavsarı).

Lâtincesi : Adiantum capillus-veneris. Yetiştiği yer ve çeşitleri: Rutubetli, kayalık yerlerde yetişir.

Kullanılan maddesi: Yaprağı.

Tıbbî Özellik ve Faydaları:

a) Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişir. İyisi dallarının siyahlığı kırmızıya yakın olanı, yaprağı yeşil olanıdır. Bu bitkinin boyu yirmibeş ilâ kırk santim arasında değişir.

b) Kurutulmuş elli-altmış gram baldın kara yaprağı bir litre suda kaynatılarak suyu ile saçlar yıkanırsa gür olur.

c) 3 dirhemi (10 gr.) müshil gibi tesir eder, grib ve soğuk algınlığında hastayı rahatlatır. Dalak ve sarılık hastalığına faydalıdır. İdrar söktürür. Böbrek ve mesanede olan taşları eritir. Nezle ve burun-boğaz hastalığına, öksürüğe iyi gelir. Mide ağnlannı keser.

d) Aybaşı kanamalarını düzene sokar. Saç kırana, sıracaya, kısırlığa, boğmacaya, göğsü yumuşatıp balgıamı söktürmeye çok faydalıdır.

e) Lâdin, mersinyağı yahut susenyağı ve sirke ile kanştınp pişirdikten sonra dökülmüş saçlar her gün bununla taransa saçlar derhal çıkar.

Not: Dalağa fazlası zarar verir. Bunun için sakızla beraber alınmalıdır. Bedeli kendi misli kadar menekşe veya yarısı kadar meyan balıdır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*