BAL Tıbbî Özellik ve Faydaları

BALbal

Arabçası : A sel.

Lâtincesi : Mielbol.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Hemen her yerde yetişir.

Kullanılan maddesi: Öz maddesi.

Tıbbî Özellik ve Faydaları:

a) Memleketimizde Sivas dağlarının yüksek kısımlarında bulunan «Kaplanboğan» adlı çiçeklerden yapılan bal, bir nevi hastalık husûle getirir. Buna «Deli Bal» denir.

b) Kansızlığı ve zâfı giderir. Hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir. İştahı artırır, erkekliği kuvvetlendirir.

c) Soğuktan meydana gelen bütün hastalıklara karşı şifadır.

ç) Ayda bir defa bal şerbeti içen yetmiş türlü dertten kurtulur. Nar suyuna karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmeşini sağlar. Su ile şerbet yapılır da içilirse karın ağrısını keser, insanın normal dışarı çıkmasını sağlar. Vücuttaki pis rutubeti giderir, balgamı keser, mideye kuvvet verir. d) Eğer bal şerbetiyle gargara edilirse boğaz inmesine ve yollarına faydalıdır. Bevli (idrarı) söktürür.

e) Çörek otu ile bal kaynatılıp arka ve mafsallara sürülse oralarda mevcut ağrıları giderir. Peygamber efendimiz şöyle buyurur: «Siz üç şeyde şifanızı arayınız: Bal, Kur’an ve dağlama (bugünkü bir nevi elektrik şuası). Ama dağlamayı pek tavsiye etmem.» Cenab-ı Hak da: «İnsanlar için onda (balda) şifa vardır» buyurmaktadır.

f) Bal, 140 gram kadar, çocuklara verildiğinde, güzel bir yumuşaklık sağlar. 50 gram kırmızı gül, 300 gram su içinde çay gibi haşlanıp, aynı miktarda bal ile karıştırılarak içilirse çocukların amelini keser. Sanlığa, kannda toplanan sulara karşı şifalıdır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*